10 maisto produktų, kurie padeda sulieknėti

Teksto dydis:

10 maisto produktų, kurie padeda sulieknėti

2016.04.11 12:00

Artėjant vasaros sezonui daugelis iš mūsų susirūpina savo svoriu. Juk norisi šiltąjį metų laikotarpį pasitikti nusimetus ne tik sunkius kailinius, bet ir kelis papildomus kilogramus. Tik ar verta griebtis alinančių dietų, kurių nauda sveikatai labai abejotina? Žymiai paprastesnis sprendimas yra į savo maisto racioną įtraukti 10 maisto produktų, kurie ne tik leis sveikai mėgautis mažėjančiu svoriu, bet ir praturtins organizmą naudingais mieneralais, vitaminais bei kitomis maistingomis medžiagomis.

Pirmasis pasirinkimas yra vis populiarėjantis ispaninis šalavijas, kurį dauguma pažįstate chia sėklų pavadinimu. „Chia“ majų kalboje reiškia „stiprybė“, bet mus labiausiai domina ne tik begalė naudingų medžiagų, besislepiančių šioje „organizmo šluotoje“, o sėklos savybė sugerti 9-12 kartų daugiau vandens nei pati sveria. Būtent dėl to suvalgius vandenyje, piene ar sultyse išbrinkusių chia sėklų, organizmas kurį laiką ne tik turės lėtai atsipalaiduojančio vandens šaltinį, bet virškinimo trakte išbrinkusios sėklos užims vietą ir taip sumažins apetitą.

 

 

Kitas ne mažiau naudingas maisto produktas norintiems sulysti yra salieras. Šioje traškioje ir sultingoje daržovėje yra folatų, kurie skatina skrandžio sulčių sekreciją ir taip palengvina virškinimą. Taip pat salieras yra ,,neigiamų kalorijų” turinti daržovė. Tai reiškia, kad suvirškinti salierui organizmas sunaudoja daugiau kalorijų, nei yra pačioje daržovėje. Būtent dėl to, jis puikus pasirinkimas metantiems svorį.

 

 

 

Į pietų meniu dažniau įtraukite žuvį ir ja pakeiskite kaloringą mėsą. Ji ne tik vienas iš geriausių baltymų šaltinių, bet taip pat turi mažai sočiųjų riebalų rūgščių, kurios didina aterosklerozės išsivystymo riziką.

 

 

 

 

 

Dar vienas pagalbininkas laikantis dietos yra kefyras. Stiklinė kefyro vakare suteiks sotumo, o taip pat pagreitins medžiagų apykaitą. Kefyras ypatingas tuo, kad padeda sureguliuoti žarnyno mikroflorą ir taip sumažina pilvo pūtimą, vidurių užkietėjimą. Taip pat šis pieno produktas yra praturtintas B grupės vitaminais, kurie stimuliuoja tulžies išsiskyrimą, o tai svarbu virškinant riebius maisto produktus.

 

 

 

Vertėtų į pusryčių meniu įtraukti avižinę košę. Pagardinta cinamonu ar mėgiamais vaisiais avižinė košė praturtins organizmą skaidulomis, kurios veikia panašiai kaip chia sėklos – išvalo virškinamąjį traktą. Pasirinkus daugiau skaidulinių medžiagų turintį maistą, ilgiau užtrunka tokio maisto virškinimas, o sotumo jausmas  išlieka ilgiau.

 

 

 

 

Sriuba - šeštas pasirinkimas norintiems suliesėti. Daržovių sriuba ne tik lengvai paruošiama, bet ir labai naudinga. Pirmiausia šis patiekalas yra šiltas, dėl to ilgiau užtrunka valgymo procesas ir sotumas aplanko anksčiau. Sriubos pagrindą sudaro skystis, kuris užpildo skrandį lengvomis kalorijomis. Lėkštė sriubos prieš sotesnį patiekalą apsaugos nuo persivalgymo ir paruoš virškinimo traktą būsimam darbui.

 

 

 

Mėgstate užkandžiauti? Rinkitės spragintus kukurūzus. Žinoma, ribokite druskos kiekį juose, nes NaCl sulaiko skysčius ir sukelia kūno pabrinkimą. Kukurūzai puikus pasirinkimas, nes juose itin mažai kalorijų. Remiantis tyrimų duomenimis asmenims, kurie laikosi dietos, rekomenduojama neviršyti 100 kalorijų užkandžiaujant, o trys puodeliai spragintų kukurūzų turi tik 93 kalorijas.

 

 

 

Pilno grūdo trapučiais vertėtų pakeisti šviesios duonos produktus, nes neskaldytuose grūduose yra itin didelis kiekis naudingų medžiagų. Batonas nėra žalingas organizmui produktas, bet lieknėjantys gali jį pakeisti skaniu bei naudingu trapučiu prie pusryčių arbatos ir taip gauti naudos iš jame esančių skaidulų.

 

 

 

 

Rinkitės arbatą, o ne kavą. Miego metu organizme išauga leptino – apetito malšintojo - gamyba. Kava, blogindama miego kokybę, slopina leptino gamybą ir didina alkio jausmą, dėl to prieš miegą reiktų rinktis žolelių arbatą.

 

 

 

 

 

Vasaros metu ledus pakeiskite arbūzu. Šis daug vandens ir mineralų turintis vaisius ne tik skanus pasirinkimas, bet ir puikus vandens šaltinis. 100 gramų arbūzo yra tik 30 kalorijų. Arbūzuose daug vitamino A, kuris svarbus odos būklei, nes mažina odos riebalinių liaukų veiklą, kuri, priaugusiems kelis papildomus kilogramus, suaktyvėja.

 

 

 

 

 

Stengiantis numesti svorio svarbu mėgautis maistu, skirti laiko pusryčiams, pietums ir vakarienei, vartoti daug vandens, būti fiziškai aktyviems. Tik gyvenant sveikai subalansuotą gyvenimą nereikės rūpintis dėl papildomų kilogramų.

Paruošė Rūta Jakimavičiūtė

Komentuoti