Detoksikacinės dietos

Teksto dydis:

Detoksikacinės dietos

2013 saus. 6 07:00

Detoksikacinės dietos priklauso trumpų dietų grupei ir padeda pašalinti susikaupusius toksinus ir medžiagų apykaitos atliekas iš organizmo. Jos remiasi maisto virškinimo ir šalinimo teorija ir dažnai siejamos su natūropatija, alternatyvia medicinos šaka, pabrėžiančia mitybos svarbą atstatant arba gerinant savaimines organizmo gyjimo galimybes. Bendrai, detoksikacinės dietos akcentuoja:

  • Organiško ar neapdoroto maisto vartojimą.
  • Vaisių, daržovių ir kitų, detoksikaciją skatinančių produktų vartojimą.
  • Maisto ir skysčių, greitinančių medžiagų apykaitą vartojimą.

Detoksikacinės dietas gali būti skirstomos į keletą subgrupių: žalio maisto dietą, kuri remiasi prielaida, kad nevirtas, nekeptas ir kitaip neapdorotas maistas padeda išvengti toksinų susikaupimo virškinimo sistemoje; mono dietą, kai vartojamas tik vienos rūšies produktas (kartais tik skysčių pavidalu) ne ilgiau kaip 10-14 dienų; trijų dienų pasninkas geriant vien vaisių ir daržovių sultis, vandenį bei žolelių arbatas; vegetariška ar pusiau vegetariška detoksikacinė dieta, leidžianti valgyti grūdų produktus, garuose virtas daržoves, šviežius vaisius ir mažais kiekiais baltyminio maisto, gerti patariama vandenį ir žolelių arbatas.

Kilmė

Detoksikacinės dietos žmonės laikytasi jau prieš 5,500 tūkstančio metų kasmetinių ir dvasinių ritualų bei ajurvedinės medicinos praktikos, žinomos pancha karma vardu, metu. Ajurveda tai tradicinė gydymo sistema, atsiradusi 3500 pr. Kr. Iš sanskrito kalbos išvertus reiškia “mokslas apie ilgaamžiškumą”. Pancha carma padeda išvengti ligų, kurios ajurvedos praktikoje reikalauja dvasinio atsinaujinimo, neigiamų emocijų nugalėjimo bei kūno apsivalymo. Yra trys fazės: pasiruošimo, kurios metu žmogus atsisako saldumynų, gėrimų su kofeinu ir apdoroto maisto, praleidžia daugiau laiko medituodamas ir vaikštinėdamas gamtoje; apsivalymo fazę apima kraujo nuleidimas, priverstinis vėmimas, nosies išvalymas ir klizmos ar laisvinamųjų naudojimas, o taip pat pilno grūdo produktų ir daržovių valgymas; ir atjauninamoji fazė, kai vėl po truputį imamas valgyti kietas maistas. Viena pastaba, šiuolaikiniai ajurvedos praktikuotojai griežtai atsisako vėmimo ir kraujo nuleidimo antroje pancha karmos dalyje.

Trečiasis faktorius, kodėl nemažai žmonių pamėgo detoksikacines dietas tai 1990 – aisiais ir 2000 – aisiais paaštrėję klimato ir kiti gamtos pokyčiai. Žmonės, kurie susirūpinę vis augančiu mėsos vartojimo skaičiumi labai dažnai griebiasi detoksikacinės dietos kaip tilto į vegetarišką ir veganišką gyvenimo būdą. Be to, kylantis užterštumo lygis, pesticidai, tabakas ir kiti sveikatai grėsmę keliantys veiksniai privertė daugelį žmonių griebtis priemonių sveikatai išsaugoti, todėl ir imtos praktikuoti detoksikacinės dietos, padedančios išvengti artrito ir kitų ligų.

Detoksikacinės dietos funkcijos

Pirminė detoksikacinės dietos funkcija tai fizinis apsivalymas – toksinų pašalinimas iš organizmo, įtraukiant odą, kvėpavimo takų sistemą ir virškinamąjį traktą, siekiant pagerinti fizinę būklę ir įgauti daugiau energijos; palengvinkite odos problemas, pagerinkite burnos kvapą, sumažinkite galvos skausmą; pagerinkite kūno galimybę pagyti nuo įvairių ligų. Verta pabrėžti, kad ši dieta pirmiausia skirta kūnui apvalyti, o ne svoriui mažinti.

Detoksikacinės dietos privalumai

Pasilaikę detoksikacinės dietos žmonės turi daugiau energijos, praskaidrina protą ir pagerina galimybę susikoncentruoti, oda tampa skaistesnė, pagerėja viršikinimas ir miegas. Daugelis išvardintų privalumų gali atsirasti dėl to, kad suvartojama daugiau vandens. Kai kurie žmonės laikydamiesi detoksikacinės dietos numeta šiek tiek svorio, tačiau noras atsikratyti svorio neturi būti ta priežastis, dėl kurios imamasi detoksikacinės dietos.

Rizika

Jei nusprendėte išvalyti organizmą ir laikytis detoksikacinės dietos, pirmiausia pasitarkite su gydytoju. Detoksikacinės dietos draudžiama laikytis:

  • Nėščiosioms ir žindančioms.
  • Vaikams.
  • Sergantiems diabetu, hipotiroidizmu, širdies ligomis, anoreksija ir bulimija, inkstų ir kepenų veiklos sutrikimais, turint skrandžio opą, silpną imuninę sistemą, sergant epilepsija, esant terminalinėje ligos stadijoje, turint infekciją ar sergant opiniu kolitu.
  • Tiems, kurių svoris per mažas.
  • Turintiems priklausomybę nuo alkoholio ir narkotikų.
  • Žmonėms po operacijų ir besigydantiems sunkius nudegimus.

Jei besilaikydami detoksikacinės dietos imate jausti silpnumą, dietą tuojau pat nutraukite. Galimas jo – jo efektas, kuris žalingas sveikatai, todėl detoksikacinės dietos nesilaikykite daugiau nei tris kartus per metus.

Nusprendėte, kad artėjant pavasariui būtų neprošal išsivalyti organizmą ir iš naujo pabusti drauge su bundančia gamta? Tuomet skaitykite antrą šio straipsnio dalį, kuriame bus aprašomi detalesni detoksikacinės dietos mitybos planai.

Daugelis knygų apie detoksikacines dietas pateikia klausimyną, padedantį skaitytojams įvertinti detoksikacinės dietos poreikį. Žemiau pateiktas klausimų sąrašas; jei į daugiau nei keturis klausimus atsakėte „taip“, vadinasi, detoksikacinė dieta jums naudinga:

  • Ar tuštinatės tik kartą per dieną?
  • Ar vartojate receptinius arba nereceptinius vaistus?
  • Ar valgote mėsą rečiau nei du kartus per savaitę?
  • Ar valgote apdorotą maistą?
  • Ar jūs rūkote, galbūt tenka rūkyti pasyviai?
  • Ar turite odos, vidurių putimo problemų, o gal jaučiatės nemaloniai išpampę?
  • Ar vartojate alkoholį?
  • Ar gyvenate didmiestyje?
  • Ar geriate vandenį iš čiaupo, kavą ir gazuotus gėrimus?
  • Ar jaučiatės pavargę, blogai miegate arba turite mažai energijos?

Jei ketinate laikytis detoksikacinės dietos dešimt dienų prieš ją liaukitės vartoję kofeino turinčius gėrimus, nes staigus šių gėrimų vartojimo nutraukimas gali būti tiesus kelias į galvos skausmą. Taip pat turėtumėte sumažinti cukringų produktų porcijas, šokoladą, alkoholį, pieno produktus, riebius produktus, produktus, kuriuose yra kviečių ir mielių bei kviečių, turinčių glitimo (elastingo baltymo, randamo miežiuose ir rugiuose). Laikantis detoksikacinės dietos rekomenduojama valgyti makaronus, šviežius organiškus vaisius ir daržoves; ryžius (ruduosius ir basmati), ryžių paplotėlius ir ryžių makaronus; kitas kruopas, pavyzdžiui, sorų, kynvos ir grikių; pupeles, lęšius ir džiovintus žaliuosius ir geltonuosius žirnelius; nesūdytus riešutus; sėklas, alyvuogių aliejų ir žolelių arbatas. Dietos metu per dieną patariama išgerti mažiausiai aštuonias stiklines filtruoto vandens. Baigiant laikytis detoksikacinės dietos, po truputį derėtų grįžti prie įvairesnės mitybos, pirmąją dieną patariama valgyti daržovių sriubą arba garuose virtas daržoves. Nevartokite vaisių ir neapdorotų daržovių iki antros arba trečios dienos po dietos.

Žalio maisto dieta

Žalio maisto detoksikacinė dieta sudaryta iš maisto produktų, kurie nebuvo kaitinti aukštesnėje nei 33° - 48°C temperatūroje. Ši dieta paremta įsitikinimu, kad žalias maistas turi daugiau maistinės vertės ir enzimų, kurie dalyvauja maisto virškinime ir padeda reguliuoti biologinius organizmo procesus. Žalias maistas, kaip tikima, padeda išvengti nutukimo, nes mažiau persivalgoma, o skaidulų gausa padeda valyti toksinus iš organizmo, pagreitindami virškinimą ir šalinimo procesą.

Sulčių pasninkas

Laikantis sulčių pasninko per dieną patariama išgerti 1 – 2 l sulčių ir šešias stiklines šilto filtruoto vandens. Nors geriant sultis leidžiama suvalgyti garuose virtų daržovių, skysčių dietų negalima laikytis ilgai. Kai kurie terapeutai rekomenduoja per dieną išgerti vieną ar daugiau puodelių žolelių arbatos. Sultys turi būti šviežios, išspaustos iš organiškų vaisių ir daržovių, spaudžiant per sulčiaspaudę. Negalima vartoti parduotuvėse parduodamų sulčių, nes jos yra pasterizuotos. Sultis turite išgerti per pusę valandos; negalima jų šaldyti.

Mono dietos

Mono dietų metu leidžiama vartoti tik vienos rūšies maisto produktą, dažniausiai tai obuoliai, vynuogės ar kiti vaisiai bei daržovės, vienos rūšies skystis. Mono dietos galima laikytis 10 – 14 dienų.

Vegetariška arba semivegetariška dieta

Mažiau griežtos yra vegetariška ir semivegetariška dieta, nes leidžia valgyti kai kuriuos baltyminius maisto produktus; žemiau pateiktas tipinis vegetariškos ir semivegetariškos dietos pavyzdys:

  • Valgykite lėtai ir gerai sukramtykite maistą.
  • Atsipalaiduokite kelios minutės prieš ir po valgymo.
  • Valgykite sėdėdami komfortabilioje pozicijoje.
  • Po pietų gerkite tik žolelių arbatas.

Dietos planas:

  • Rytas: dvi stiklinės filtruoto ar šaltinio vandens su spaustomis citrinos sultimis.
  • Pusryčiai: keli gabalėliai šviežių kambario temperatūros vaisių, valgomi pusvalandis po pagrindinio pusryčių valgymo, geriausia dribsnių, paskanintų vaisių sultimis.
  • Priešpiečiai: vienas ar du vidutiniai dubenėliai garuose virtų daržovių, užpiltų trim valgomaisiais šaukštais sviesto ir alyvuogių aliejaus.
  • Pietūs: tokie patys, kaip ir priešpiečiai.
  • Naktipiečiai: vienas ar du puodeliai daržovių sultinio su joduota druska. Maža porcija baltyminio maisto.

Kai kurie dietologai laikantis detoksikacinių dietų pataria papildomai vartoti vitaminus ir organizmą valančias arbatas. Taip pat siūloma užsiimti meditacija, joga ir kitomis dvasinėmis praktikomis, kad pagerinti emocinę gerovę.

Šaltinis: diet.com

Norėtum laikytis dietos, tačiau nesinori atsisakyti skanaus maisto? Išbandyk mūsų kitokias dietas.

Komentuoti