Mes dažnai „dietos” sąvoką suprantame tik siaurąja prasme, kaip priemonę, siekiant sulieknėti. O juk dieta – tai ir speciali mityba, rekomenduojama ar net privaloma sergantiems viena ar kita liga. Antsvoris dažnai ir yra kokios nors ligos palydovas. Dažnai sakoma: „aš negaliu atsikratyti viršsvorio, nes sergu tuo, ar anuo…” Tai pradėkime teisingai „maitinti” savo sveikatą, pamatysime su kokiu dėkingumu atsilieps ir figūra.
Mitybos rekomendacijos tiems, kuriuos vargina aterosklerozė.
Dietos tikslas:
- Sumažinti gyvulinės kilmės riebalų ir lengvai pasisavinamų angliavandenių vartojimą (cukrus, saldumynai, pagerinti miltiniai kepiniai)
- Sumažinti druskos vartojimą iki 4 – 5 g (iki 1 arbatinio šaukštelio per dieną)
- Mažiau valgyti sultiniu mėsos pagrindu
- Praturtinti savo maisto racioną produktais, turtingais augaline ląsteliena
- Daugiau vartoti jūros produktų: jūros kopūstai, krevetės ir kita
- Praturtinti racioną D, C, P, K grupių vitaminais ir magniu
- Maistas turėtų būti virtas arba troškintas. Per dieną reiktų išgerti ne daugiau, kaip 1,5 l skysčių.
Rekomenduojami produktai:
- Duona, grubaus malimo duonos gaminiai ypač iš ruginių miltų su sėlenomis, džiūvėsiai.
- Sriubos – vegetariškos, daržovių (barščiai, kopūstienė), kruopų, pieniškos, vaisių. Neriebi mėsiška sriuba – iki 1 karto per savaitę.
- Virti, troškinti, užkepti patiekalai iš neriebios mėsos rūšių (jautiena, vištiena, kalakutiena, triušiena)
- Žuvies patiekalai – ne rečiau kaip 4 – 5 kartus per savaitę.
- Patiekalai iš kiaušinių: baltymų omletas, ne daugiau kaip 2 kiaušiniai per savaitę.
- Patiekalai iš daržovių: kopūstai, aguročiai, pomidorai, agurkai, bulvės, svogūnai, česnakas, krienai, petražolės, krapai, salierai.
- Vaisiai.
- Kruopos: avižinės, grikių, ryžių.
- Pieno produktai: kefyras, varškė, pasukos, neaštrus sūris, pienas.
- Maisto racione turėtų dominuoti augalinės kilmės riebalai.
- Gėrimai: nestipri arbata, kava, vaisių, uogų, daržovių gėrimai, tame tarpe – pomidorų sultys. Mineraliniai vandenys.
- Galima nedaug neriebaus kumpio, virtos dešros, neaštraus sūrio, silkės.
Vartoti ribotai:
- Pupas, žirnius, pupeles, špinatus (turi azotinių medžiagų).
- Vynuoges (turi daug cukraus) ir vynuogių sultis
- Makaronus ir jų gaminius (jei yra antsvoris).
- Grietinę, grietinėlę, ledus.
Ypač naudingi:
Termiškai neapdoroti, turtingi kalio druskomis daržovės ir vaisiai (razinos, kuraga, juodosios slyvos, persikai, abrikosai, ananasai, bulvės, kopūstai, šermukšniai, baklažanai); produktai turintys magnio (soja, avižinės, grikių, kvietinės kruopos, graikiški riešutai, migdolai), jūros gėrybės (jūros kopūstai, kalmarai).
Labiausiai organizmui kenkia:
Riebi mėsa, stiprūs mėsos sultiniai, subproduktai, ikrai, lašiniai (kiaulienos, jautienos, avienos), užkandžiai – aštrūs, sūrūs, riebūs; kremai, pyragai, kakava, šokoladas.
laura 2010-01-20 20:19
Pritariu tau, kad kalakutiena sveika valgyti, ypac kas nori sustiprinti imuniteta ir turi problemu su virskinimu.
secret 2010-01-09 16:04
kiek zinau, taip pat rekomenduojama kalakutiena:) as ja daznai valgau, o kiaulienos isvis atsisakiau. pastoviai apsilankau arvi parduotuveje ir nusiperku tai saldytos kalakutienos, tai keptos ar rukytos