Mažai pseudoalergenų turinti dieta

Teksto dydis:

Mažai pseudoalergenų turinti dieta

2013 rugs. 19 11:47

Alergija - šio amžiaus rykštė. Europoje nuo alerginių ligų kenčia net 35 procentai žmonių. Nors oficialios Lietuvos statistikos nėra, specialistai teigia, jog šie skaičiai mūsų šalyje nėra ženkliai mažesni. Lietuvoje alergija dažniausiai sukelia žiedadulkės, dulkių erkės, maisto produktai, pelėsiniai grybeliai, cheminės medžiagos, gyvūnai, paukščiai. Šių alergenų sukeliamos ligos yra rinitas, dilgėlinė, atopinis dermatitas, kontaktinis, astma. 
Mokslininkai ir medikai vieningai sutaria - gydymo nuo alergijos pagrindą sudaro alergiško žmogaus kontaktų su alergenais apribojimas bei alergenų kiekio namų aplinkoje mažinimas. Kokių produktų reikėtų vengti alergijos atveju ir kokius vartoti?
 
Mažai pseudoalergenų turinti dieta
(adaptuota pagal Zuberbier T, 2000)
 
Maisto produktai  Galima valgyti Draudžiami
Pagrindiniai maisto produktai Duona, batonas be konservantų, bulvės, ryžiai, neapdoroti grūdiniai, rupių kvietinių miltų makaronai (be kiaušinių), ryžių paplotėliai. Visi kiti maisto produktai.
Riebalai Sviestas, augaliniai aliejai. Margarinas, majonezas ir visi kiti riebalai.
Pieno produktai Jei nenustatyta alergija pieno produktams - šviežias pienas, kefyras, rūgpienis, šviežia grietinėlė, varškė, natūralus jogurtas, varškės sūris. Fermentinis sūris ir visi kiti pieno produktai.
Gyvulinės kilmės maisto produktai Šviežia mėsa, malta mėsa be prieskonių. Kiaušiniai, žuvis, jūros gėrybės, mėsa, apdorota su prieskoniais, rūkyti mėsos gaminiai.
Daržovės Bulvės, morkos, salotos, cukinijos, kopūstai, brokoliai, šparagai, kininiai kopūstai ir kitos, išskyrus draudžiamos. Artišokai, grybai, rabarbarai, špinatai, pomidorai, pomidorų produktai, alyvuogės, paprika.
Vaisiai Jokių vaisių. Visos vaisių rūšys, džiovinti vaisiai, riešutai, vaisių sultys.
Prieskoniai Druska, cukrus, porai, svogūnai, česnakų laiškai. Česnakų šakniavaisiai, prieskoniniai augalai.
Saldumynai Jokių saldumynų.  Visi, net kramtoma guma. 
Gėrimai Pienas, mineralinis vanduo, kava, juoda arbata. Alus, vynas, kiti alkoholiniai gėrimai, žolių arbatos. 
Kiti Sviestas, medus (jei nenustatyta alergija žiedadulkėms). Uogienės, marmeladai, džemai. 
 

Komentuoti