Pienas ir žalias pienas. Du pasauliai

Teksto dydis:

Pienas ir žalias pienas. Du pasauliai

2017.06.06 10:00

Pienas ir žalias pienas. Du pasauliai

Kad ir kaip netikėtinai tai skamba, šviežias (žalias), iš ganyklose laikomos karvės melžtas pienas ir pasterizuotas pienas pakeliuose, kokį galima nusipirkti parduotuvėje, – tai du skirtingi produktai, kurių poveikis sveikatai kartais būna net visiškai priešingas. Sužinokite, ką su puikiu natūraliu produktu padaro pasterizavimas ir homogenizavimas.

Šokiruojanti dalis – pienas skatina kaulų lūžius

Pienas dažnai laikomas tobulu gamtos produktu, ir tai turi pagrindo. Jame esama daug reikšmingų mineralinių medžiagų, ypač kalcio, kuris kartu su vitaminu D yra itin svarbus gerai kaulų sveikatai. Mums visiems, o ypač vaikams ir senjorams, rekomenduojama kasdien vartoti pieno produktų, kad kaulai būtų stiprūs. Deja, per daugelį pastarųjų metų tyrimų nerasta jokio ryšio tarp pieno vartojimo ir stipresnių kaulų, verčiau – atvirkščiai.

Švedijos Upsalos universiteto (Uppsala universitet) mokslininkai, vadovaujami prof. dr. Karlo Michaëlssono, 2014-aisiais padarė išvadą, kad reguliarus pieno vartojimas gali būti susijęs su padidėjusiu mirštamumu ir kaulų lūžiais tarp moterų, ir su didesniais mirštamumo rodikliais tarp vyrų. Švedų mokslininkų veikalas yra vienas naujausių ir plačiausių tyrimų, verčiančių suabejoti pieno nauda žmonių sveikatai. Tyrime dalyvavo 100 tūkst. vyrų ir moterų, kurių sveikata buvo stebima 20 metų. Tyrėjai padarė išvadą, kad moterims, kurios gerdavo po 3 ir daugiau stiklinių pieno per dieną, buvo 2 kartus didesnė kaulų (įskaitant šlaunikaulį) lūžių, širdies ligų, navikų ir pirmalaikės mirties rizika. Tarp vyrų, kurie gerdavo po 3 ir daugiau stiklinių pieno per dieną, rezultatai neparodė dažnesnių kaulų lūžių, bet buvo šiek tiek padidėjusi mirties rizika (daugiausia – kardiovaskulinė mirties rizika), palyginti su tais, kurie gerdavo mažiau nei 1 stiklinę per dieną.

Be to, mokslininkai tyrė biologinius streso žymenis. Ir tarp moterų, ir tarp vyrų didesnis suvartoto pieno kiekis buvo susijęs su aukštesniais oksidacinio streso rodikliais, kurie savo ruožtu siejami su spartesniu senėjimu, vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis.

Per kitus tyrimus taip pat patvirtintas paradoksalus ryšys tarp pieno vartojimo ir kaulų lūžių. Pavyzdžiui, Šveicarijos Ciuricho universiteto (Universität Zürich) prof. dr. Heike Bischoff-Ferrari su kolegomis 2011-aisiais nustatė, kad pieno gėrimas, net jei moterys vartotų jo dideliais kiekiais, nesumažintų šlaunikaulio lūžių rizikos.

Diane Feskanich iš Brigamo ir moterų ligoninės bei Harvardo medicinos mokyklos Bostone (Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School Boston) 2014 metais tyrė pieno vartojimą tarp paauglių ir taip pat priėjo prie išvados, kad tai iš esmės nesumažina rizikos, pasiekus suaugusiųjų amžių, patirti šlaunikaulio lūžį. Kaip tik atvirkščiai – tarp vyrų net buvo konstatuotas lūžių rizikos padidėjimas.

Vadinasi, profilaktiškas pieno gėrimas, siekiant sumažinti osteoporozę, nepasiteisino. Tyrimas, kurį 2005 metais kartu su kolegomis atliko JAV Ohajo valstijos universiteto (The Ohio State University) prof. dr. Velimiras Matkovicas, demonstravo, kad net papildomas kelerius metus trukęs kalcio vartojimas ilgainiui negarantavo stipresnių kaulų, – nors iš pradžių kalcis tikrai šiek tiek padidino bendrą kaulų tankį, po poros metų jo poveikis sumažėjo (net tada, jei jis vis dar buvo vartojamas papildomai).5 Tai iš dalies paaiškina, kodėl asmenys, reguliariai geriantys pieno, šlaunikaulio lūžių patiria ne ką rečiau. Tačiau kaip aiškinti paradoksą, kad pieno vartojimas didina lūžių tikimybę ir net mirties riziką?

K. Michaëlssono nuomone, tokiuose tyrimų rezultatuose reikia nagrinėti ir suprasti piene esančio laktozės metabolizmo produkto D-galaktozės vaidmenį. Yra žinoma, kad D-galaktozė skatina pernelyg ankstyvą laboratorinių gyvūnų senėjimą ir būna susijusi su padidėjusiu oksidaciniu stresu bei uždegimų susiformavimu, taip pat su smegenų degeneracija. Vadinasi, pienas yra kenksmingas, ko gero, kaip tik dėl D-galaktozės, tačiau, norint šią hipotezę patvirtinti ar paneigti, reikėtų atlikti daugiau tyrimų.

Gydytoja Lara Batey iš Bostono vaikų ligoninės (Boston Children's Hospital), JAV, su kolegomis 2012-aisiais atliko tyrimą, per kurį priėjo prie išvados, kad galaktozemija (genetišku nesugebėjimu metabolizuoti galaktozę) sergą asmenys turi per mažą kaulų tankį, o tai rodo didelę kaulų lūžių riziką.

Visą tekstą galite skaityti žurnale "Ko gydytojai tau nepasako"

Komentuoti