Žaliosios arbatos savybės

Teksto dydis:

Žaliosios arbatos savybės

2011.08.09 00:00

Žaliosios arbatos savybės Rytų šalyse žinomos tūkstantmečiais. Šiandien moksliniai tyrimai dar sykį patvirtina teigiamą žaliosios arbatos poveikį žmogaus organizmui.
 
Žalioji arbata pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis ir yra 20 kartų stipresnis antioksidantas nei vitaminas E. Antioksidantai saugo ląsteles nuo ardomojo laisvųjų radikalų poveikio, todėl atitolina senėjimą, mažina vėžinių, širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tyrimų metu pastebėta, kad tose šalyse, kur vartojama daug žaliosios arbatos, vėžinės ligos kur kas retesnės.
 
Be to:
  • Žalioji arbata spartina medžiagų apykaitą bei riebalų metabolizmą, gali padėti besilaikantiems dietos. 
  • Žalioji arbata pasižymi tonizuojamuoju poveikiu, padeda susikaupti, mažina nuovargį, gerina fizinę ir protinę veiklą. 
Teigiamą arbatos poveikį sukelia joje esantys polifenoliai. Polifenolių kiekis žaliojoje arbatoje priklauso nuo jos auginimo, apdorojimo, laikymo, tinkamo paruošimo ir kitų faktorių. Žaliosios arbatos lapuose randama 8–12 proc. polifenolių.
 
Tyrimais patvirtinta, kad žaliosios arbatos gėrimas labai naudingas skundžiantis šiomis ligomis ir negalavimais (arba norint jų išvengti): 
  • vėžiu;
  • reumatiniu artritu;
  • aukštu cholesterolio lygiu;
  • širdies ligomis;
  • infekcija;
  • nusilpusia imunine sistema.
Teigiamam poveikiui pasiekti rekomenduojama išgerti vidutiniškai 10 puodelių žaliosios arbatos per dieną! Tiek pat veikliųjų medžiagų yra 2–3 kapsulėse standartizuoto TP75 žaliosios arbatos ekstrakto. Vartodami standartizuotą ekstraktą tiksliai žinote vertingųjų polifenolių kiekį, kurie lemia žaliosios arbatos poveikį.
 
Kaip paruošti žaliąją arbatą
 
Paruošti puodelį puikios žaliosios arbatos nėra lengva. Jei ji bus ruošiama netinkamai, naudingieji polifenoliai gali smarkiai pagadinti skonį. Geriausiai ją virti vadovaujantis ant pakuotės surašytais patarimais, tačiau yra ir bendrų taisyklių: 
  • 1 puodeliui arbatos reikia 1 arbatos maišelio arba 2-4 g arbatos lapelių. 
  • Į arbatinuką įpilkite šalto vandens ir palaukite, kol užvirs. 
  • Kai vanduo užvirs, išjunkite arbatinuką ir 3 minutes jo neatidarykite. 
  • Tada maišelį ar birią arbatą užpilkite vandeniu. Palaukite 3 minutes, kol pritrauks. 
  • Dar 3 minutes palaukite, kol truputį atvės.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (4)

Antanas 2016.10.01 19:55

Neisivaizduoju kaip per diena gailima išgerti 10 puodeliu arbatos Ar čia tik ne reklama.

Audra 2010.03.08 17:17

O man viskas gerai, gal neteisingai atsakinejate.

Audra 2010.03.08 14:08

pasityčiojimas iš žmonių su tuo konkursu

loading...