Jautienos ir lęšių apkepėliai

Teksto dydis:


Įvetink šį receptą
(5)

Ingredientai

4 porcijos:

175 g žaliųjų lęšių;

225 g itin liesos maltos jautienos;

1 svogūnas, pjaustytas;

2 salierų lapkočiai, pjaustyti;

1 didelė morka, pjaustyta;

1 česnako skiltelė, grūsta;

425 g konservuotų smulkintų pomidorų;

2 arbat. šaukšteliai mielių ekstrakto;

1 lauro lapas.

Viršui:

450 g bulvių, nuluptų ir stambiai pjaustytų;

450 g pastarnokų, nuluptų ir stambiai pjaustytų;

4 šaukštai neriebaus natūralaus jogurto;

3 šaukštai smulkintų laiškinių česnakų;

4 šaukštai šviežiai tarkuoto parmezano;

2 pomidorai, pjaustyti griežinėliais;

25 g pinijų (nebūtinai).

Paruošimas

1. Suberkite lęšius į kaistuvą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų. Užvirinkite, pavirkite 10 minučių.

2. Tuo pat metu iki rudumo apkepkite maltą jautieną storadugnėje keptuvėje, nedėdami jokių papildomų riebalų. Įmaišykite svogūnus, salierus, morkas ir česnakus. Kepkite ant silpnos ugnies 5 minutes, tada įmaišykite pomidorus.

3. Nuvarvinkite lęšius, pasilikite 300 ml lęšių nuoviro. Suberkite lęšius į mėsos mišinį, tada ištirpinkite mielių ekstraktą nuovire ir viską išmaišykite. Įdėkite lauro lapą ir užvirinkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite keptuvę ir pakaitinkite ant silpnos ugnies 20 minučių.

4. Pasigaminkite apkepėlių viršaus tyrę. Užvirinkite truputį pasūdytą vandenį ir virkite bulves ir pastarnokus apie 15 minučių, kol suminkštės. Nusunkite, sudėkite į dubenį ir sutrinkite su jogurtu ir laiškiniais česnakais.

5. Įkaitinkite kepsninę. Išgriebkite lauro lapą iš mėsos ir lęšių mišinio ir išmeskite. Išdalykite jautienos ir lęšių mišinį į keturis ugniai atsparius indus. Šaukštu ant viršaus uždėkite bulvių ir pastarnokų tyrės ir išlyginkite paviršių lygiu peiliu. Užbarstykite parmezano ir dailiai apdėliokite pomidorų griežinėliais. Apibarstykite pinijomis (jei jas naudojate) ir kepkite apkepėlius kelias minutes, kol viršus pagels ir apskrus.

Šiame apkepo variante lęšiai pakeičia dalį mėsos, kad gautume patiekalą, turintį mažiau riebalų ir turtingesnį skaidulų. Geležies kiekiui padidinti truputis raudonos mėsos įeina į sudėtį.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (1)

Danutė

Visiems sveiko maisto gerbėjams siūlau išbandyti namie gaminamus pieno produktus. Jums tereikia pieno ir pieno bakterijų, kurias galite įsigyti www.raugai.lt
Jogurtas, kefyras, varškė, sūris ir kt.
Tai pradžiugins ne vieno stalą. Svarbiausia naudoti sveikus maisto produktus.