Toskaniška duona be druskos

Teksto dydis:


Įvetink šį receptą

Ingredientai

1 kepalas:

500 g nebalintų baltos duonos miltų;

350 g verdančio vandens;

15 g šviežių mielių;

4 šaukštai drungno vandens.

Paruošimas

1. Pasigaminkite ruošinį. Į didelį dubenį suberkite 175 g miltų. Užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite keletą minučių, tuomet gerai išmaišykite. Uždenkite drėgnu rankšluostėliu ir palikite 10 valandų.

2. Kepimo lakštą apibarstykite miltais. Mieles sumaišykite su drungnu vandeniu. Įmaišykite į ruošinį.

3. Palaipsniui berkite likusį miltų kiekį ir maišykite, kol gausite tešlą. Minkykite 5–8 minutes, kol tešla pasidarys elastinga.

4. Įdėkite tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite aliejumi ištepta permatoma plėvele, kad pakiltų, apie 1–1,5 val.

5. Padėkite tešlą ant miltais apibarstyto paviršiaus, ją patrankykite ir suformuokite apskritimą.

6. Užlenkite apskritimo kraštus į tešlos vidurį ir užtvirtinkite, kad neatsilenktų. Padėkite tešlą ant paruošto kepimo lakšto surauktąja puse žemyn. Uždenkite aliejumi patepta permatoma plėvele ir palikite pakilti apie 30–45 minutes arba kol tūris padvigubės.

7. Suplokite kepalą iki pusės pakilusios tešlos aukščio ir apverskite. Uždenkite apverstu dideliu dubeniu ir palikite šiltoje vietoje 30 minučių.

8. Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių C. Aštriu peikiu padarykite keletą įpjovų kepalo paviršiuje, jei norite. Kepkite 30–35 minutes arba kol švelniai pagels. Perdėkite ant metalinių grotelių, kad atvėstų.

Komentuoti