9 nauji superproduktai moterims

Teksto dydis:

9 nauji superproduktai moterims

2011.10.09 07:18

Gali būti, kad skaitydama šį straipsnį priešais save turite lėkštę pilną sveiko maisto, tokio kaip mėlynės ar brokoliai (abu jie pilni ligų padedančių išvengti antioksidantų). Puiku. Tačiau mokslininkai atrado dar daugiau maisto produktų – superherojų , naudingų savo maistinėmis savybėmis ir jie taip pat nusipelnė atsidurti jūsų lėkštėje.

Jei patinka apelsinai, išbandykite kivius

Šis nedidelis vaisius savo sudėtyje turi apie 70 mg vitamino C, daugiau nei apelsinai ir tik 5 mg mažiau vitamino C, nei rekomenduojama dienos dozė moterims. Mokslininkai sieja vitaminą C su geresniu rėgėjimu, sumažėjusia vėžio rizika ir geresne širdies sveikata. Vitaminas C gerina odos būklę, padarydamas mažas raukšles ne tokiomis pastebimomis.

Privalumai: kivi vaisius turi 20% daugiau kalio nei bananai ir kiti vaisiai bei daržovės, turintys vitamino E.

Kaip mėgautis: kivi vaisių nulupkite ir supjaustykite griežinėliais, sumaišykite su bananais ir turėsite kaliu praturtintas vaisių salotas.

Jei patinka brokoliai, išbandykite grybus

Brokoliai – aukščiausios rūšies antioksidantas. Tačiau brokolius mėgsta ne visi. Puikus jų pakaitalas grybai, savo sudėtyje turintys daugybę fitochemikalų, natūralių junginių, padedančių apsisaugoti nuo vėžio.

Privalumai:grybai mažina uždegiminius procesus organizme ir yra siejami su stipresne imunine sistema.

Kaip mėgautis: pakepinkite sveikatai naudingame alyvuogių aliejuje arba naudokite ant sumuštinių vietoje mėsos. Valgykite žalius pievagrybius su kapotomis petražolėmis, citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi kaip pikantišką užkandį.

Jei mėgstate mėlynes, išbandykite avietes

Avietės tai pagrindinis elagitaninų šaltinis, tam tikrų, priešvėžinį poveikį turinčių antioksidantų. Jose taip pat gausu vitamino K, gerinančio kaulų mineralinį tankumą ir mažinantį lūžių riziką.

Privalumai: vienas puodelis aviečių turi 8 gramus skaidulų. Per dieną moteriai reikia 25 gramų skaidulų. Jos apsaugo nuo tiesiosio žarnos vėžio, virškinamojo trakto negalavimų ir širdies ligų.

Kaip mėgautis: išbandykite įdomesnes špinatų ir aviečių salotas.

Jei mėgstate migdolus, išbandykite graikinius riešutus

Migdolai mažina aukštą cholesterolio lygį kraujyje, o to pasėkmė sumažėjusi širdies ligų rizika. Tačiau graikiniuose riešutuose yra alfa linolenico rūgšties (ALA), augalinių omega - 3 riebalinių rūgščių, kurios ne tik padeda išvengti širdies ligų, bet ir gerina smegenų veiklą, atmintį ir nuotaiką. Viena porcija, t.y. apie 14 lukštentų graikinių riešutų suteikia organizmui 2.5g omega – 3 riebiųjų rūgščių, o tai yra reikalinga dienos dozė.

Privalumai: mokslininkai teigia, kad graikiniuose riešutuose esančios omega - 3 riebiosios rūgštys mažina aukštą cholesterolio lygį kraujyje geriau nei tos, kurios randamos lašišoje.

Kaip mėgautis: dėkite riešutų į salotas, įspauskite į pesto padažą, užbarstykite ant desertų, t.t.

Jei mėgstate juodąsias pupeles, išbandykite raudonąsias

Kodėl verta išmėginti raudonąsias pupeles: fitochemikalai, aptinkami daugelyje pupelių, kaip tikima, apsaugo nuo vėžio ir širdies ligų – raudonosiose pupelėse šių fitochemikalų yra daugiausiai. Jose taip pat daugiau antioksidantų, nei kitose pupelėse.

Privalumai: raudonosios pupelės puikus geležies ir folio šaltinis, pagrindinių maisto elementų, reikalingų būsimoms mamoms. Kaip ir visos pupelės, raudonosios pupelės gerai veikia žarnyną, turi savo sudėtyje svorį kontroliuojančių skaidulų.

Kaip mėgautis: sumaišykite raudonąsias pupeles su kapotu salieru ir laiškiniu svogūnu, alyvuogių aliejumi bei raudono vyno actu.

Jei mėgstate špinatus, išbandykite šveicariškus špinatus

Pabodo paprasti špinatai? Pakeiskite juos šveicariškais. Tai puikus maistas smegenims, puikiai veikiantis prieš Alzhaimerio ligą ir gerinantis protinę veiklą. Špinatuose gausu vitamino E ir folio.

Privalumai: šveicariškuose špinatuose gausu liuteno, karotenoido, padedančio apsisaugoti nuo įvairių senatvinių ligų.

Kaip mėgautis: sukapokite špinatus ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite špinatų į sriubas ir omletus.

Jei mėgstate lašišą, išbandykite sardines

Lašišoje gausu omega – 3 riebiųjų rūgščių, reikalingų širdies ir smegenų veiklai palaikyti. Tačiau sardinėse taip pat yra šių rūgščių, be to jose pastebima kur kas mažesnė gyvsidabrio koncentracija.

Privalumai: sardinės puikus vitamino D šaltinis, kurio, kaip teigia ekspertai, dauguma mūsų gauna nepakankamai. Daugiau vitamino D gali padėti pagerinti nuotaiką, sumažina širdies ligų ir vėžio riziką, stiprina imuninę sistemą.

Kaip mėgautis: dėkite sardinių ant picos, į salotas, t.t. arba pasigaminkite sardinių ir smulkiai kapoto svogūno bei garstyčių padažą, kurį galėsite tepti ant traškių pilno grūdo krekerių.

Jei mėgstate pomidorus, išbadykite melionus

 Pomidoruose gausu likopeno, pigmento, galinčio sumažinti širdies ligų ir kiaušidžių bei gimdos kaklelio vėžio riziką. Tačiau puodelis saldžių meliono sulčių suteiks jūsų organizmui du kartus daugiau (7.8 mg) likopeno, nei šviežias pomidoras.

Privalumai: meliono vaisiuje yra reikiamas kiekis vitamino A ir C, o puodelyje meliono sulčių tik 40 kalorijų.

Kaip mėgautis: pasigaminkite meliono, feta sūrio ir aragulos salotų. Arba užbarstykite čili pipiro miltelių ant šaldyto meliono griežinėlio ir mėgaukitės pikantišku užkandžiu.

Jei mėgstate juodą šokoladą, išbandykite moliūgo sėklas

Jei juodas šokoladas visada pakelia nuotaiką, tačiau vengiate juo mėgautis dėl kaloringumo, gliaudykite moliūgo sėklas. Jose, kaip ir šokolade, yra amino rugšties tritofano, gerinančio nuotaiką.

Privalumai: 30g moliūgo sėklų jums suteiks pusės dienos magnio dozę. Šis maisto elementas stiprina kaulus ir gerina imuninę sistemą.

Kaip mėgautis: berkite moliūgo sėklas į salotas ir sriubą, ant kepinių.

health.com

Komentuoti