Alyvuogių aliejus – kūnui, grožiui ir sveikatai

Teksto dydis:

Alyvuogių aliejus – kūnui, grožiui ir sveikatai

Alyvuogės – vienas iš veiksmingai organizmą veikiančių augalų. O vienintelis augalinis aliejus, kuris gali būti vartojamas iš karto šviežiai išspaudus  iš vaisių yra alyvuogių. Nepamirškite to , stiprinkite imunitetą. 
Vynmedžių augintojai jau neatmenamais laikais pastebėjo, kad tos pačios auginimo sąlygos idealiai tinka tiek vynmedžių, tiek alyvmedžių auginimui. Todėl nenuostabu, kad didžiausi alyvmedžių plotai plyti Kalifornijoje bei Australijoje. Tačiau didžiausiais alyvuogių aliejaus gamintojas pasaulyje yra Ispanija – 10 procentų kultivuojamos žemės čia yra užsodinta būtent šia kultūra. Italija, Graikija bei Prancūzija taip pat yra stambūs žaidėjai šio aliejaus gamyboje. Kuo archaiškesniu būdu yra išgaunamas alyvuogių aliejus, tuo jis būna brangesnis. Kita vertus, šiuolaikiniuose fabrikuose alyvuogių aliejus yra išspaudžiamas iš alyvuogių masės greičiau, tačiau tuo pačiu jis praranda dalį charakterio. 
Alyvų aliejus gaunamas iš alyvmedžio vaisių minkštimo ir kauliukų. Geriausių rūšių aliejus – šviesiai gelsvas ar su aukso atspalviu. Toks geriausiai tinka padažams. Prastesnės rūšies aliejus yra žalsvo atspalvio. Yra keletas alyvuogių aliejaus grynumo kategorijų, ir tam nustatyti yra taikomi paprasti kriterijai. Pagrindinis iš jų yra aliejaus rūgštingumas. Jei alyvuogių aliejus turi mažiau nei 1% oleino rūgšties, jis vadinamas „ypač tyru” (extra virgin) aliejumi. Jei oleino rūgšties yra daugiau nei 3%, toks aliejus tegalės vadintis paprastu arba grynu aliejumi.
 
Daugiau apie alyvuogių aliejaus rūšis
Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Virgin olive oil) yra išgautas iš alyvuogių, naudojant tiktai mechanines arba kitas fizines priemones, nekeičiant aliejaus prigimties. Šiai kategorijai nepriskiriamas aliejus, išgautas naudojant tirpiklius (arba priedus, pasižyminčius cheminiu ar biocheminiu poveikiu), peresterinimo būdu gautas aliejus ir jokie jo mišiniai su kitų rūšių aliejais.
Šis aliejus dar skirstomas į:
  • Aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Extra virgin olive oil)
  • Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Virgin olive oil)
  • Paprastasis pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus (Ordinary virgin olive oil)
Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus yra vertingiausias.
  • Rafinuotas alyvuogių aliejus (Refined olive oil) – aliejus, gautas rafinuojant pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų.
  • Maišytas alyvuogių aliejus (Olive oil) – aliejus, gautas maišant rafinuotą alyvuogių aliejų ir pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų (išskyrus klasikinį alyvuogių aliejų (lampante).
  • Alyvuogių išspaudų aliejus (Crude olive pomace oil) – aliejus, išgautas iš alyvuogių išspaudų, naudojant tirpiklius ar fizines priemones, arba aliejus, kokybe atitinkantis klasikinį alyvuogių aliejų (lampante), išskyrus neabejotinas charakteristikas.
  • Rafinuotas alyvuogių išspaudų aliejus (Rafined olive residue oil arba Rafined olive-pomace oil) – aliejus, gautas rafinuojant alyvuogių išspaudų aliejų.
  • Maišytas alyvuogių išspaudų aliejus (Olive-residue oil arba Olive-pomace oil) – aliejus, gautas maišant rafinuotą alyvuogių išspaudų aliejų ir pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų.
  • Klasikinis alyvuogių aliejus (Lampante) (Lampante olive oil) gali būti vartojamas tik techniniams tikslams, o maistui – tik po rafinavimo.
Skirtingose šalyse gaminamas aliejus pasižymi skirtingais skoniais. Kaip taisyklė, ispaniškas alyvuogių aliejus būna žalsvai geltonas ir pasižymi stipriu, net pipiriniu skoniu. Itališki alyvuogių aliejai yra geltonesni, o jų skonis turi riešuto atspalvį. Prancūziški aliejai, dažniausiai gaminami Provanse, yra švelnaus vaisių aromato, o graikiški – žali ir sunkaus skonio.
 
Maistas, vaistas ir kosmetika
 
Alyvų aliejus dažnai vartojamas ir kaip vaistas bei kosmetikos priemonių sudėtinė dalis. Šie riebalai tinka žmonėms, kenčiantiems dėl sutrikusios žarnyno veiklos, kepenų ar tulžies ligų. Dar daugiau, tokiems ligoniams gydytojai net rekomenduoja rytais išgerti šaukštą alyvų aliejaus. Jis turi silpną tulžį varantį poveikį. Šaukštas saulėgrąžų aliejaus tokioje situacijoje gali sukelti stiprius kepenų skausmus.
Alyvuogių aliejus yra turtingas vitaminais A, D, K ir E. Mokslininkai teigia, kad alyvuogių aliejus mažina riziką susirgti širdies ligomis bei reguliuoja kraujospūdį.
Alyvuogių aliejus yra labai kaloringas – 1 šaukšte yra apie 120 kalorijų. Nors alyvuogių aliejuje yra būtinų žmogaus organizmui  riebalų rūgščių, jį reikėtų vartoti saikingai – apie 80 g per dieną.
Kaip ir kiti aliejai, šis taip pat – rafinuojamas. Taip apdirbamas dažniausiai prastesnės kokybės produktas, kadangi žinovai labiausiai vertina natūralaus aliejaus kvapą ir skonį. Toks alyvuogių aliejus gali būti naudojamas daug kur, ypač tinkamas salotų užpilams bei majonezui. Tinka jis ir kepimui, tačiau šio aliejaus nereiktų kaitinti labai aukštoje temperatūroje, nes jis pradeda degti labai greitai.
Gal ir tiesa, kad italės alyvuogių aliejumi tepasi nuo galvos iki kojų – visais gyvenimo atvejais! Alyvuogių aliejus – švelniai sušildo ir suaktyvina kraujotaką. Alyvuogių kremas daro įtaką riebalų liaukų veiklai bei reguliuoja odos drėkinimą. Alyvuogių kremus patartina rinktis tiems, kas turi blyškią, silpnai krauju aprūpintą odą. Jis patinka ir brandžiai arba labai sausai, išvargusiai, skilinėjančiai odai, pavyzdžiui, pėdų ar alkūnių.
Alyvuogės turi didelį kiekį riebalų rūgščių, iš kurių net 75 proc. yra gerosios mononesočiosios riebalų rūgštys. Šios riebalų rūgštys teikia stabilumo organizmo ląstelių membranai. Kartu su vitaminu E, o jo alyvuogėse taip pat gausu, jos saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų. Tad vitaminas E padeda odai ilgiau išlikti jaunai.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (1)

Giedrė 2014.10.02 15:22

Norėčiau atkreipti straipsnio autorių ir skaitytojus į keletą neteisingai čia išdėstytų punktų:
1) alyvuogių aliejaus spalva visiškai neturi reikšmės jo kokybei. Profesionalai aliejų degustuoja iš mėlynų taurelių, kad spalva nedarytų neteisingo įspūdžio;
2) archaiški aliejaus spaudimo metodai gali užtraukti aliejui ydų, dėl ko šis neteks savo kvapnumo ar polifenolių. Kuo modernesnės technologijos spaudykloje, tuo didesnė tikimybė išgauti kokybišką aliejų. Vis dėlto, ir supermodernios technologijos nepadės, jeigu spausta buvo iš prastos kokybės alyvuogių;
3) ypač tyras aliejus yra toks, kurio rūgštingumas nesiekia 0,8%. Tyras aliejus - kurio rūgštingumas svyruoja tarp 0,8 ir 2%. Nuo 2% yra lampante (klasikinis alyv.aliejus).