Ar visa ant laužo kepta mėsa yra sveika ir skani?

Teksto dydis:

Ar visa ant laužo kepta mėsa yra sveika ir skani?

2015 geg. 29 00:00

Vis labiau įsibėgėjant kepinių ant laužo sezonui, žmonės iš rūsių ar garažų traukia apdulkėjusius grilius, prekybos centruose dairosi kepimui tinkamos mėsos, daržovių. Ir visi naršo internete, ieškodami patarimų, ką ir kaip kepti, kad iškylos nesugadintų sudegęs ar neiškepęs kepsnys. Barbekiu ir mitybos specialistai atkreipia dėmesį ir į sveiką kepsnių gaminimą.

„Aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, ant grotelių, kepant riebią mėsą, susidaro kancerogenai – medžiagos, galinčios sukelti DNR pokyčius, o tai didina vėžio atsiradimo riziką, – perspėja Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė. – Kad šių žalingų medžiagų susidarytų mažiau, reikėtų rinktis liesą mėsą, pavyzdžiui, paukštieną, bet ir jos matomus riebalus pašalinti. Raudonos mėsos reikėtų valgyti su saiku, nes per didelis jos kiekis skatina širdies ir kraujagyslių ligas bei vėžio atsiradimą. Patarčiau dažniau rinktis paukštieną, kurios rekomenduojama norma – 1-2 kartai per savaitę.“

Pasak dietologės, puikus būdas išlaikyti naudingąsias mėsos savybes – bent 30 minučių ją pamarinuoti. Marinatui rekomenduojama rinktis natūralias prieskonines žoleles (baziliką, rozmariną), citrinos sultis, svogūną, česnaką ar vairius prieskonius: pipirus, kuminą, kardamoną, kalendrą ar cinamoną. Marinavimui puikiai tinka ir garstyčios, medus bei balzaminis actas. Šie patarimai galioja ir renkantis parduotuvėje jau paruoštą kepimui mėsą. E. Kliukaitė pabrėžia, kad turbūt pats greičiausias būdas sugadinti mėsą – marinuoti ją naudojant riebų padažą, pavyzdžiui, majonezą: „Majonezo marinatas ne tik sugadins kepsnio skonį, bet ir pakenks tiems, kurie laikosi dietos.“

Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas pastebi, jog lietuviai, ant grotelių kepdami mėsą, vis dar dažnai renkasi kiaulieną (40 proc.), trečdalis (30 proc.) – vištieną. Tačiau tradiciniai, ant iešmo sumauti šašlykai, jau tampa atgyvena – iškylautojai vis dažniau eksperimentuoja: kepa visą gyvulį ar paukštį, kumpį, vištienos filė, sparnelius, šlauneles ar kulšeles. Vištieną žmonės renkasi ne tik dėl švelnaus skonio ar liesumo, bet ir dėl to, jog ši mėsa greitai iškepa.

J. Kaminskas atkreipia dėmesį, jog kepdami maistą ant grotelių, lietuviai tampa vis išradingesni – vietoj įprasto mėsos ir garnyro derinio gamina kebabus, salotas su karšta jautiena ar vištiena, mėsainius. Taip pat išbando naujus kepimo būdus, pavyzdžiui, ant grotelių kepdami vištą, pamauna ją ant stiklinio butelio, kuriame – vanduo, sumaišytas su įvairiomis žolelėmis. Įkaitęs vandens ir prieskonių mišinys garuoja ir prisotina paukštį maloniu aromatu. Barbekiu asociacijos prezidentas pataria nebijoti eksperimentuoti kepant mėsą, bet įspėja ir nepersistengti – geriausia naudoti kuo natūralesnius produktus bei padažą, vengti kečupo.

Pasak specialistų, ant grotelių kepama mėsa, ypač liesa, puikiai tinka besilaikantiems dietos ir vengiantiems keptuvėje kepto maisto. Šalia mėsos, galima ir pakepti daržoves folijoje: saldžiąją papriką, cukiniją, baklažaną ar brokolį. Nereikėtų pamiršti ir šviežių daržovių, o vietoj bulvių garnyrui pataria rinktis ryžius ar kitas kruopas.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (1)

Amelia Ava 2021 liep. 15 02:36

Atėjo laikas pasidalinti savo liudijimu, aš esu Nelsonas ir laimingas, nes čia liudiju. Mama supažindino su Baba Ogbogo, kai ji atrado, kad po 3 metų santuokos negaliu pastoti savo žmonos. Taigi, tai įnešė tiek daug rūpesčių į mano santuoką ir paskatino skyrybas. ji sakė, kad jis yra labai dvasingas ir gali priversti mano žmoną grįžti pas mane su džiaugsmu ir mes galime susilaukti vaikų. Iš pradžių abejojau tik tada, kai susisiekiau su juo, o paskui užmyniau man galingus kerus ir privertiau žmoną grįžti pas mane padariusi reikalingą. Dabar džiaugiamės mielais vaikais. Nuo tos dienos, kai „Great BaBa Ogbogo“ dirbo man ir sprendė mano problemas. Aš daviau tvirtą įžadą, kad kol gyvensiu, aš ir toliau paliudysiu jo didžių darbų gerumą, o tie, kurie ten susiduria su santykių ir vedybiniais sunkumais, turėtų greitai su juo susisiekti ir tapti laimingu liudytoju kaip aš. Čia atsisakiau jo kontakto, el. Paštas: greatbabaogbogotemple@gmail.com arba susisiekiau su juo naudodamas savo „WhatsApp“ numerį. +2349020168697
Jis privertė mano buvusią žmoną grįžti pas mane iš džiaugsmo
Jis išgydė mane nuo impotento iki tikro vyro.