Atsargiai – paslėptas cukrus!

Teksto dydis:

Atsargiai – paslėptas cukrus!

2018 rugs. 28 09:21

Vengti saldumynų, gryno cukraus tapo itin madingu (ir labai geru!) įpročiu. Tačiau cukraus gausu ne tik vaisvandeniuose ar leduose, pusryčių dribsniuose, jogurte, bet ir nesaldžiuose kasdien vartojamuose produktuose.

Išties apmaudu – stengiatės maitintis kuo sveikiau, atsisakote cukraus, o jis į organizmą paslapčia įsiskverbia su pieniška dešrele... Tam, kad taip nenutiktų, įsidėmėkite, kokiuose produktuose yra daugiausia paslėpto cukraus, ir būtinai atidžiai skaitykite etiketes.

Jau prieš kelerius metus Pasaulio sveikatos organizacija, reaguodama į pavojaus varpais skambinančią žmonių nutukimo ir cukrinio diabeto epidemiją, rekomenduojamą cukraus suvartojimo paros normą suaugusiam žmogui sumažino iki 25 gramų per dieną (tiek cukraus telpa į 1 valgomąjį šaukštą), įskaitant ir maisto produktuose esantį cukrų ar jo pakaitalus. Tad, jeigu tvirtai nusprendėte cukraus vartoti mažiau, nepakaks nesaldinti kavos ar arbatos ir atsisakyti saldžių kepinių – daug pridėtinio cukraus slepiasi perdirbtuose produktuose, kurie toli gražu nepriklauso saldumynų kategorijai.

Maisto pramonėje cukrus plačiai naudojamas todėl, kad daugeliui maisto produktų suteikia tūrio, tekstūros, konservuoja, padeda išlaikyti spalvą, sustiprina aromatą. Maistinės vertės jis neturi, o produktų etiketėse neretai įvardijamas dekstroze, maltoze, kukurūzų sirupu, melasa, agavos sirupu ir pan. Tad kuriuose produktuose šio „gėrio“ yra daugiausia?

Gatavi padažai, kečupas

Kuo įmantresnis, egzotiškesnis padažas, tuo daugiau jame pridėtinio cukraus. Indiškiems, tailandietiškiems, kiniškiems patiekalams gardinti skirtuose padažuose gali būti net iki 35 gramų cukraus (100 gramų produkto)! Gausu jo ir tuose, kurie skirti įvairioms salotoms, kepsniams, troškiniams ir pan. Tikslus kiekis priklauso nuo gamintojo, vieni naudoja daugiau cukraus, kiti mažiau – tiksli informacija pateikiama ant produktų etikečių. Žinoma, vienu ypu 100 gramų padažo nesuvalgote, bet per dieną paslėpto cukraus galite susirinkti išties nemažai. Išvada viena: jeigu jums tikrai svarbu vartoti kuo mažiau cukraus, padažus gaminkite pati.

Gatavos sriubos

Užpilamos, supilstytos į stiklainius ar skardines – išties patogus dalykas, kai nėra laiko gaminti ir norisi kuo greičiau pasisotinti. Šiame produkte, kaip ir padažuose, yra pridėtinio cukraus, o jo kiekis priklauso nuo gamintojo: gali būti nuo nekalto pusės gramo iki septynių gramų (100 gramų produkto).

Mėsos gaminiai

Neperdirbtoje mėsoje yra tik riebalų ir baltymų, o štai įvairių mėsos gaminių – dešrelių, kumpio, dešrų, vyniotinių ir pan. – sudėtis kur kas įvairesnė. Šalia konservuojančių ir gaminio skonį stiprinančių priedų gamintojai naudoja pridėtinius angliavandenius, t. y. sacharozę, dekstrozę ar kukurūzų sirupą. Dažniausiai skonio jie nepakeičia, o štai spalvą – taip. Patraukliai rausvą, apetitą keliantį atspalvį mėsos pusgaminiams suteikia būtent paslėptas cukrus.

Duona

Apie cukrų šiame valgyje reta kuri nėra girdėjusi. Vartojimo įpročiai keičiasi – pirkėjai mieliau renkasi becukrę duoną, gamintojai stengiasi reaguoti į šį poreikį. Dar visai neseniai buvo tikima, kad su sveika mityba nesuderinama tik iš baltų miltų pagaminta duona, taip pat įvairūs batonai, o štai ruginė, viso grūdo duona laikyta pačia sveikiausia, kol išaiškėjo, kiek cukraus slepiasi vienoje jos riekelėje ir kad jo kiekis toks pat, kaip ir baltojoje riekėje. Tad rinkitės tokią duoną, kurioje cukraus kuo mažiau arba jo nėra visai.

Sušiai

Sveiko maisto gerbėjai, dietologai sušius priskiria tinkamo ir sveikatai naudingo maisto kategorijai. Iš tiesų, ryžių, jūrų produktų ir daržovių derinys, regis, yra sveikas, o pats patiekalas – dar ir nekaloringas. Tačiau vertėtų žinoti tai, kad sušiams gaminti naudojami ne įprasti ryžiai: tinkamai jų konsistencijai gauti į verdančius ryžius pilama ryžių acto, druskos ir cukraus mišinio. Vienam puodeliui ryžių tenka net vienas valgomasis šaukštas cukraus!

Liesi pieno produktai

Tos, kurios domisi sveika mityba, jau žino, kad neriebiais pieno produktais nevertėtų žavėtis. Jau ir moksliniais tyrimais įrodyta, kad jokios naudos iš jų nėra, mat organizmui riebalai reikalingi ne mažiau nei baltymai ir angliavandeniai. Pašalinus riebalus, produktai netenka savo skoninių savybių, pirkėjams jie gali būti nepatrauklūs, todėl gamintojai gudrauja ir deda saldiklių. Jų galima rasti netgi natūraliame liesame jogurte.

Konservuotos daržovės

2017 m. nepriklausoma Europos vartotojų gynimo organizacija „Foodwatch“ atliko tyrimą ir nustatė, kad 46 proc. konservuotų produktų, esančių pasaulinėje rinkoje, yra cukraus. Ekspertai ištyrė apie 170 skirtingų konservuotų daržovių, iš jų net 79 pavyzdžiuose pridėtinis cukrus siekė 10 gramų (100 gramų produkto). Juodajame sąraše atsidūrė konservuoti žirneliai, morkos, Briuselio kopūstai, kukurūzai, raudonieji kopūstai ir moliūgai. 

Kodėl žalingas?

Cukraus perteklius organizme gali sutrikdyti cholesterolio apykaitą, slopinti organizmo atsparumą, sukelti rūgimo, puvimo procesus žarnyne, skatinti dantų ėduonį. Šis saldėsis nėra draugas ir norinčiosioms išsaugoti liekną figūrą: nesunaudota angliavandenių energija virsta riebalais, o atsiradęs antsvoris apsunkina širdies darbą. Be to, cukrus neturi nei vitaminų, nei mineralinių medžiagų, nei mikroelementų.

Ar rudasis cukrus yra sveikesnis?

Dažnai girdima, kad rudasis cukrus yra sveikesnis už baltąjį. Vis dėlto šios nuomonės šalininkės turėtų nusivilti: rudasis cukrus yra tiesiog ne toks išvalytas arba jame yra melasos, todėl jo sudėtis tik šiek tiek skiriasi nuo visiems įprasto baltojo sudėties.

Naudingi natūralios kilmės saldikliai

Įvairių tyrimų duomenys rodo, kad tik 7 proc. visų apklaustųjų išsiverstų be saldumynų. Ką daryti, jei norite valgyti ar gerti saldžiai, tačiau ir kuo mažiau kenkti savo sveikatai? Nors saldikliai dažnai pasižymi prastesne reputacija nei cukrus, tačiau ne visi jie yra kenksmingi.

Fruktozė, vadinamasis vaisių cukrus, iš kraujo pasisavinama lėčiau negu cukrus. Jei organizme yra pakankamai insulino, ji nedidina cukraus kiekio kraujyje, todėl tai idealus saldiklis sergantiesiems cukralige ar tiems, kuriems gresia ja susirgti. Nors fruktozės energinė vertė yra tokia pati, kaip ir cukraus – 375 kcal 100 gramų, tačiau ji beveik 2 kartus saldesnė, todėl jos reikia gerokai mažiau tam pačiam saldumui gauti. Tad fruktozė laikoma daug sveikesne cukraus alternatyva, tačiau ir ja piktnaudžiauti nevalia – rekomenduojama norma yra 25 gramai per dieną.

Sorbitas, pramoniniu būdu gaunamas iš gliukozės, aptinkamas šermukšnių uogose ir kai kuriuose vaisiuose, taip pat jūrų augaluose. Saldumo jame kur kas mažiau nei cukruje. O štai iš medvilnės sėklų ir kukurūzų gaunamas ksilitas saldumu prilygsta cukrui. Vertinant abiejų šių saldiklių skonį ir kaloringumą, reikėtų pasakyti, kad cukrui prilygsta abu. Ir sorbitas, ir ksilitas naikina burnos mikrobus, todėl sumažėja dantų ėduonies tikimybė. Šių saldiklių dedama į daugelį dantų pastų ir diabetininkams skirtų produktų. Vis dėlto iškart jų suvalgius daugiau nei 30 gramų, gali pradėti mausti skrandį, pykinti, pūsti vidurius. Nekenksminga dozė – iki 50 gramų per parą.

Steviozidas išskiriamas iš Pietų Amerikoje augančių žolių – stevijų. Šis saldiklis mažina cukraus kiekį kraujyje, reguliuoja kraujo spaudimą, todėl laikomas idealiu cukraus pakaitalu ir sveikiems žmonėms, ir sergantiesiems diabetu, besiskundžiantiesiems nutukimu, širdies ir kraujagyslių sutrikimais ir kitomis medžiagų apykaitos ligomis. Jis yra 300 kartų saldesnis už cukrų, bet turi labai nedaug kalorijų. Mokslininkai, atlikę įvairius bandymus su gyvūnais, nepastebėjo jokio steviozido šalutinio poveikio, net jei dozė padidinama dešimtis kartų. Be to, jame nerasta jokių vėžį sukeliančių medžiagų.

Nepavojingas naujos kartos sintetinis saldiklis

Galima išgirsti įvairiausių nuomonių apie sintetinių saldikių šalutinį poveikį, tačiau, specialistų nuomone, kai kurie naujos kartos sintetiniai saldikliai yra ne tik nekenksmingi, bet net ir naudingi žmogaus sveikatai. Vienas tokių – sukralozė. Ji gaunama iš cukraus, bet turi 10 kartų mažiau kalorijų. Mokslininkai per dvi dešimtis metų trukusius eksperimentus įrodė, kad šį cukraus pakaitalą gali vartoti ir nėščios, ir maitinančios moterys, ir vaikai. Sukralozė tinka ir sergantiesiems diabetu, mat nedidina cukraus kiekio kraujyje, neskatina išskirti insuliną. Deja, šis saldiklis nėra paklausus dėl didelės kainos. Per parą jo galima suvartoti iki 5 miligramų vienam kilogramui kūno svorio.

Tekstas E. Pakrosnienės

Komentuoti