Chalva: sveikas desertas, patogus užkandis

Teksto dydis:

Chalva: sveikas desertas, patogus užkandis

2011 spal. 12 13:37

Skanu, bet nesveika, maistinga, bet nevalgomo skonio – šis dėsnis persekioja kiekvieną, besirūpinantį savo mityba. Taigi, kaip palepinti save, kad būtų ir malonumas, ir nauda? Atsakymas – chalva.
Chalva yra vienas iš nedaugelio prie sveikų maisto produktų priskiriamų saldumynų. Daugelis yra ragavę šio, iš Rytų kilusio, skanumyno. Beje, arabų kalboje jau pats žodis HALVA reiškia „saldumynas“. Anksčiau Lietuvoje buvo populiari tik saulėgrąžų chalva, todėl ne visi žino, kad gaminama ir riešutų arba kitų augalų sėklų chalva.

Kokios šio deserto sudedamosios dalys?
Chalvai pagaminti reikia kelių komponentų: aliejinių augalų sėklų ar riešutų baltyminės masės, karamelinės masės, kuriai naudojama medžiaga putų susidarymui (saldymedžio šaknies ekstraktas) ir citrinų rūgštis. Paskaninimui gali būti dedama vanilė, kakava, šokoladas ar pistacijos. Rytuose šiais laikais chalvos gamybai naudojamos net daržovės – morkos, moliūgai – manų kruopos, populiari ir sezamų chalva.

Kuo naudinga chalva?
Jau vien faktas, kad chalva gaminama iš riešutų ar saulėgrąžų rodo, jog tai nėra bevertis produktas, virstantis sekunde malonumo, valanda savigraužos ir keliomis valandomis sporto salėje, stengiantis sudeginti silpnumo akimirką suvartotą kokią kalorijų bombą.
Chalva puikiai tinka kaip sveikas desertas vaikams ar visavertis užkandis skubančiam suaugusiajam. Chalvoje gausu vitaminų ir mineralų, todėl ji patikimas energijos šaltinis.
Saulėgrąžų chalvoje daug vitamino E, kuris yra svarbus antioksidantas, stiprina imunitetą, slopina daugelio kenksmingų medžiagų, sukeliančių riziką susirgti vėžiu, poveikį.
Riešutų chalvoje taip pat daug vitamino E, baltymų. Nenuginčijama ir sezamų chalvos vertė: ji turtinga B grupės vitaminais, manganu (reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje), variu (ypač svarbus augančiam organizmui), kalciu (kaulams stiprinti).
Be išvardintų naudingųjų medžiagų, chalvoje galima rasti ir daugelį kitų. Chalva įvardinama kaip vienas iš geriausių geležies šaltinių, joje taip pat yra sočiųjų riebalų rūgščių, mononesočiųjų riebalų rūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, skaidulinių medžiagų, natrio, magnio, fosforo, kalio, seleno, vitamino A, niacino (vitamino PP), folio rūgšties, vitamino C.
Chalvą drąsiai gali valgyti blogojo cholesterolio besistengiantys išvengti žmonės. Chalvoje jo apskritai nerasite. Chalva puikiai papildo vegetarų mitybą.

Patogus užkandis
Šiais laikais chalva pardavinėjama patogiose pakuotėse, todėl chalvos batonėlis gali tapti tikru rankinėje saugomu išsigelbėjimu. Vos praalkus galėsite mėgautis natūraliu užkandžiu. Dėl vaikų mitybos pergyvenantiems tėvams chalva galėtų tapti alternatyva beverčiams šokoladukams.
Tačiau išradingos šeimininkės sugalvojo ir daugiau būdų, kaip panaudoti chalvą. Internete galima aptikti šūsnį desertų receptų, kurių vienas svarbiausių ingredientų – chalva.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (5)

Donata 2015 lapkr. 16 15:46

laba diena labai noreciau mesti rukyti bet labai sudetinga ka daryti gal jus patarsite kaip mesti rukyti

rex 2015 bal. 14 19:24

galit patys gamintis,zmona labai skania riesutu chalva padare

alentina 2014 lapkr. 30 20:35

nesizavekit siuo produktu.Jis vertingas , jei kokybiskas, bet dazniausia tenka nusipirkti apkartusi , tai daugiau nuodas nei vaistas.