Ekologiškas maistas

Teksto dydis:

Ekologiškas maistas

2011 bal. 4 00:00

Ekologiškumas užtikrina, kad produkte, bent jau jo augimo metu, nebūtų jokių šiuolaikinės chemijos „pasiekimų". Ekologiški produktai yra naudingesni ir skanesni, nors dažnai ir ne tokios patrauklios prekinės išvaizdos.
Maisto ruošimui, žinoma geriausia yra rinktis ekologiškai išaugintus produktus, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad jie būtų natūralūs, o ne perdirbti.
Ekologiškas maistas – tai vertingi, turintys daug vitaminų, gerą skonį ir kvapą, neužteršti sintetinėmis cheminėmis medžiagomis (hormonais, antibiotikais, pesticidais, trąšomis), sintetiniais maisto priedais ir genetiškai modifikuotų organizmais (GMO) produktai.
Tokie produktai gaminami iš ekologinio ūkio augalinės ar gyvulinės kilmės žaliavų. Ekologiškai ūkininkaujant nenaudojamos sintetinės trąšos ir pesticidai, o taikomos technologijos pagrįstos augalų įvairove, sėjomainomis, natūralios kilmės mineralinių ir organinių trąšų naudojimu, natūraliais piktžolių, ligų ir kenkėjų kontrolės metodais.
Ekologiniuose gyvulininkystės ūkiuose gyvuliai ir paukščiai auginami atsižvelgiant į jų fiziologiją, elgesį, paveldimus poreikius, aprūpinami pakankamu kiekiu geros kokybės ekologiškais pašarais ir tinkama veterinarine priežiūra.
 
TAIGI:
  • Ekologiškų maisto produktų gamyboje draudžiama naudoti sintetinius maisto priedus. Ekologiški maisto produktai neužteršti sunkiaisiais metalais, pesticidų likučiais, nitratų pertekliumi, antibiotikais, hormonais.
  • Ekologiški maisto produktai pranašesni ir tuo, kad vitaminų ir mineralų juose, palyginti su neekologiškais, daugiau. Juose yra daugiau vitamino C ir būtiniausių mineralų: kalcio, magnio ir chromo, taip pat antioksidatorių.
  • Daugelis žmonių renkasi ekologišką produkciją, kadangi, kaip jie sako, ji skanesnė. Ekologiški produktai pasižymi maistingumu bei geromis skonio savybėmis.
  • Ekologiškame maiste nėra genetiškai modifikuotų organizmų. Ekologiškų produktų standartai draudžia juos naudoti šių produktų gamybai, net gyvuliams duodamuose pašaruose jų negali būti.
Šiandien galime rinktis ekologiškus maisto produktus, tik svarbu atidžiai perskaityti maisto produktų pakuotės etiketę.
Kaip atskirti ekologiškus produktus nuo įprastinių?
Jei produktas ekologiškas – šią informaciją etiketėje mes visuomet rasime. Ekologiški maisto produktai paženklinti ekologiškų produktų ženklu. Etiketėje yra svarbiausia informacija: ekologiškų produktų sertifikavimo ženklas, gamintojas, jo sertifikavimo numeris, sertifikavimo darbus atlikusi sertifikacijos įstaiga. Ekologiškų produktų gamyba yra griežtai reguliuojama pagal Ekologinio žemės ūkio taisyklių reikalavimus.
Ekologinio žemės ūkio sertifikavimo darbus šalyje vykdo VšĮ „EKOAGROS”. Ši įstaiga sukūrė Lietuvos ekologiškų produktų sertifikavimo simbolį „Ekoagros”, tikrina ir sertifikuoja ūkius, perdirbimo ir realizavimo įmones, viešojo maitinimo įmones, gaminančias ekologiškus produktus, taip pat atestuoja produkciją, kuri naudojama šių produktų gamyboje, pvz. augalų apsaugos priemones, kurias leidžiama naudoti ekologiniame ūkyje ir kt. Naudodamas Ekoagros ženklą, gamintojas garantuoja, kad jo pagamintas produktas yra tikrai ekologiškas, nepalikdamas vartotojui abejonių. Šio ženklo naudojimo tvarka yra nustatyta Ekologinio žemės ūkio taisyklėse.
Parduotuvėse yra ekologiškų daržovių: pomidorų, patisonų, burokėlių, kaliaropių, bulvių ir kitų daržovių. Taip pat ekologiško produkto ženklu pažymėtų šių pieno produktų: jogurto, kefyro, pieno. Grūdų produktų – kruopų, žirnių, miltų. Taip pat tokių produktų, kaip kava, arbata, medus, uogienė. Ekologiški produktai sudedami specialiai pažymėtoje vietoje arba lentynoje.
Prekybos centruose galite rasti ir importuotų ekologiškų maisto produktų. Jų etiketėse taip pat turi būti nurodyti atitinkamų šalių ekologiško maisto simboliai bei parašyta, kad tai ekologiškas (organiškas) produktas.
 
Ekologiškas maistas Lietuvoje
Sertifikuoti ekologinės gamybos ūkiai ir įmonės įtraukiami į sertifikuotų ūkių ir įmonių katalogą, kuris rengiamas kiekvienais metais. Kadangi pastaraisiais metais Lietuvoje trąšų ir pesticidų naudojama kur kas mažiau ir žemės ūkio produktai mažiau užteršti nei kitose šalyse, susidarė palankios sąlygos plėtoti ekologinę žemės ūkio gamybą, ir Lietuvoje gausėja ekologinių žemės ūkių.
  

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (1)

Lukrecija 2015 kov. 3 11:27

Aš manau, kad <a href="http://biomed.lt/50-maisto-papildai-superfoods" rel="nofollow">ekologiški maisto produktai</a> yra reikalingi mūsų organizmui, nes jie turi daugiau vitaminų ir yra sveikesni. Pati dabar bandau pereiti vien ant ekologiškų produktų, kad organizmas gautų kuo daugiau naudingų medžiagų. Pati auginu ir vaisius ir daržoves :)