Iki kokios temperatūros kaitinti aliejų?

Teksto dydis:

Iki kokios temperatūros kaitinti aliejų?

2013 geg. 6 08:56

Kaitinant aliejus, jų savybės keičiasi. Kai kurie aliejai, kurie yra labai vertingi, būdami kambario temperatūros, praranda gerąsias savybes, kai yra kaitinami prie pernelyg aukštos temperatūros. Todėl renkantis aliejų, reikėtų pamąstyti, kokiu būdu jis bus vartojamas, ir naudoti jį taip, kad geriausiai išryškėtų jo naudingosios savybės.  
 
Visi aliejai turi vadinamąjį‚ „dūmų tašką”, (ang. – smoke point). Aiškinant paprastai, tai yra tokia temperatūra, prie kurios nuo aliejaus pradeda kilti dūmas, ir virš kurios aliejus neturėtų būti kaitinamas. Pradėję rūkti dūmai rodo, kad skonio ir maitingumo savybės esančios aliejuje pradėjo irti. Į tai būtina atkreipti dėmesį, ypač jei naudojate aliejų kepimui ar gruzdinimui.
 
Riešutų aliejai labai greitai pradeda degti, todėl jie paprastai nenaudojami kepimui. Aukščiausią „dūmų tašką” turi žemės riešutų aliejus, nedaug nuo jo atsilieka ir kukurūzų aliejus.
 
Paprastas alyvų aliejus (ne extra virgin) turi pakankamai aukštą „dūmų tašką”, apie 200-210 C.
Taip pat reikėtų atminti, kad naudojant aliejų kepimui pakartotinai, jo „dūmų taškas” sulig kiekvienu kartu mažėja, t.y. pradeda degti žymiai žemesnėje temperatūroje.
 
Dauguma nerafinuotų aliejų neturėtų būti kaitinami iki aukštesnės kaip 105°C temperatūros. Aliejai ir jų ribinė kaitinimo temperatūra: 
  • Saulėgrąžų aliejus (nerafinuotas) – 107°C
  • Saulėgrąžų aliejus (rafinuotas) – 232°C
  • Rapsų aliejus – 240°C
  • Alyvuogių aliejus (Extra virgin – aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo) – 191°C
  • Alyvuogių aliejus (virgin olive oil) – 216°C
  • Alyvuogių aliejus (išspaudų) – 238°C
  • Alyvuogių aliejus (extra light) – 242°C
  • Sojų aliejus (nerafinuotas) – 160°C
  • Sojų aliejus (rafinuotas) – 232°C
  • Kukurūzų aliejus (nerafinuotas) – 160°C, rafinuotas – 232°C
  • Linų sėklų aliejus (nerafinuotas) – 107°C
  • Ryžių sėlenų aliejus – 254°C
  • Migdolų aliejus – 216°C
  • Avokado aliejus – 271°C
  • Kokosų aliejus (nerafinuotas) – 177°C, rafinuotas – 232°C
  • Medvilnės aliejus – 216°C
  • Riešutų aliejus – 221°C
  • Makadamijos aliejus – 210°C
  • Palmių aliejus – 235°C
  • Žemės riešutų aliejus (nerafinuotas) – 160°C, rafinuotas – 232°C
  • Sezamų aliejus (nerafinuotas) – 177°C
  • Graikinių riešutų aliejus (nerafinuotas) – 160°C
  • Sviestas ir tas ima rūkti pakaitintas iki 177°C
Paruošta pagal goodeatsfanpage.com
 

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (3)

Anonim 2018 spal. 5 08:20

Nesamone

apgaulingas straipsnis 2018 kov. 29 09:55

Kepimui geriausias Ghee sviestas - 252°C ir kokosų aliejus

Alina 2013 geg. 18 12:58

Laba diena, tai nelabai as suprantu, kuris aliejus yra geriausias kepimui, tas kurio temperatura auksciausia?