Kaip greitai maisto produktai praranda maistinius elementus?

Teksto dydis:

Kaip greitai maisto produktai praranda maistinius elementus?

2011 spal. 10 11:40

Daugelis mūsų mėgsta kaupti mėgstamus maisto produktus spintelėse, kad užklupus blogai nuotaikai visuomet turėtų ko užkrimsti arba pavaišinti netikėtai atvykusius svečius. Tačiau tai nėra gera mintis kalbant apie tam tikrus maisto produktus, nes su laiku jie gali prarasti savo maistinę vertę.

Todėl verta sekti, kiek ilgai įvairūs produktai guli jūsų virtuvės spintelėse. Kai kurie maisto elementai gali tapti nebe tokie veiksmingi, kai įvyksta kontaktas su deguonimi arba karščiu bei šviesa.

Apelsinų sultys: patartina laikyti 1 savaitę

Vienas puodelis apelsinų sulčių suteikia vitamino C dienos dozę. Tačiau savaitę pastovėjusios atidarytos apelsinų sultys praranda visas antioksidantines savybes. Jei norite gerti vitamino C nepraradusias apelsinų sultis, spauskite šviežias arba pirkite šaldytą koncentratą ir išgerkite per keletą dienų. Šaldytas šulčių koncentratas mažiau kontaktuoja su šviesa ir oru, todėl ilgiau išlaikomos sulčių maistinės savybės.

Žalioji arbata: 6 mėnesiai

2009 m. žurnale „Mokslas apie maistą“ skelbtos studijos įrodė, kad žalioje arbatoje esantys katechinai (antioksidantai, mažinantys vėžio riziką) su laiku praranda savo veiksmingąsias savybes. Po šešių mėnesių katechinų sumažėja 32 procentais. Arbatą patartina laikyti sandarioje patalpoje tamsioje vėsioje vietoje.

Alyvuogių aliejus: 6 mėnesiai

Aukščiausios kokybės spaudimo alyvuogių aliejus sudarytas iš daugiau nei 45 širdies sveikatai reikalingų antioksidantų, tačiau praėjus šešiems mėnesiams jo naudingosios savybės sumažėja 40 procentų, teigia Foggia universiteto Italijoje atstovai. Kodėl? Deguonies burbuliukai, patekę į butelį, sunaikina šiuos antioksidantus.

Medus: 6 mėnesiai

Ilinojaus universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad meduje esančių antioksidantų galia po šešių mėnesių sumažėja nuo 30 iki 50 procentų. Patariama pirkti grikių medų: jis turi daugiau antioksidantinių savybių.

Galbūt pats metas peržvelgti, kiek ilgai šie produktai užsibuvo jūsų virtuvės spintelėse?

huffingtonpost.com

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (2)

garis 2011 spal. 26 09:59

Aciu.Zinosiu

danute 2011 spal. 10 15:30

Oi kaip aciu. Riesutai irgi negali ilgai guleti spintelese, kaupiasi pelesiai nors ju plika akimi galime net nepastebeti.