Kam organizmui druskos rūgštis?

Teksto dydis:

Kam organizmui druskos rūgštis?

Skausmas skrandyje ir rėmuo esant gastritui – skrandžio sulčių ir druskos rūgšties išsiskyrimo padidėjimo pasekmė. O kam organizmui druskos rūgštis? Kad geriau virškintų maistą. Ji – nepamainomas virškinimo proceso, prasidedančio burnoje ir pasibaigiančio tualete, dalyvis. Ji sudaro sąlygas virškinimo sulčių fermentų darbui, naikina ligas nešančius ir skatinančius puvimą mikrobus, papuolusius į mus su maistu, stimuliuoja skrandžio liaukų sekreto aktyvumą, skatina maistą judėti iš skrandžio ir toliau į dvylikapirštę žarną ir t.t.
 
Bet visko turi būti su saiku. Jei druskos rūgšties ima gamintis per daug, suvalgytas maistas ne gali visiškai jos neutralizuoti, dalis nepanaudotos rūgšties lieka ir pradeda veikti gleivinę, sukeldama jos uždegimą. „Gaunam“ padidinto rūgštingumo gastritą (hipertrofinį gastritą) – skrandžio opos pranašą.
ŽMONĖS pradeda įtarti, kad jiems kažkas ne taip, kai ima skaudėti po krūtininės ląsta, jaučiamas sunkumo jausmas, rėmuo, pykinimas, „rūgščiai“ atsirūgstama. Priklausomai nuo to, kas pažeista, skausmai gali atsirasti po 20-30 pavalgius, po 1,5-2 valandų arba „ant tuščio skrandžio“ (alkani ir naktiniai skausmai). Kad įsitikintumėte, kad jums iš tikrųjų gastritas, o ne kokia nors kita virškinimo sistemos liga, taip pat pasireiškianti padidėjusiu rūgštingumu, reikia apsilankyti pas gydytoją gastroenterologą, pasidaryti specialius tyrimus.
 
Kisielius apsaugos skrandį
 
Yra keletas būdų tokia būklei palengvinti: nuo „naminių“ iki medikamentinių. Manoma, kad išgėrus vandens, skausmai skrandyje sumažėja. Padėti užklupus gastritui gali ir valgomoji soda. Ji neutralizuoja druskos rūgštį ir sumažina skausmą. Tačiau, toks būdas turi nemalonų pašalinį poveikį. Esant gastritui valgomajai sodai, veikiant druskos rūgštį, susidaro daug angliarūgštės ir angliarūgštinių dujų, todėl jaučiamės, lyg skrandis būtų perpildytas.
Šiuo atveju gali įtrūkti skrandžio sienelės, ypač jei jos nusilpusios ar turite opą. Todėl daug saugiau yra kreiptis į gydytoją. Gydytojas gastroenterologas skirs, būtent jums tinkančius, būtinus preparatus.
 
Kaip užkirsti kelią rėmeniui?
 
  • Būtina gerti pieną, gličius nuovirus, kisielių, valgyti virtą neriebią mėsą, žuvį, minkštai virtus kiaušinius, manų ir ryžių košę, baltą duoną.
  • Racione neturi likti riebaus, aštraus maisto,
  • Reikia nevartoti alkoholio, nerūkyti,
  • Vengti rūgščių produktų ir juodos duonos.
  • Valgyti reiktų po nedaug, bet dažnai – 4-6 kartus per parą, nes kai skrandyje tuščia druskos rūgšties gamyba suaktyvėja. Dėl tos pačios priežasties nieko nevalgius negalima kramtyti kramtomos gumos. Seilės stimuliuoja skrandžio sulčių gamybą, bet jei skrandis tuščias, tai ir perdirbti jis neturi ko, jis tada pradeda „graužti“ gleivinę.
  • Svarbu, kad maistas būtų šiltas (38-40 laipsnių).
  • Esant padidinto rūgštingumo gastritui mineralinį vandenį reiktų gerti tris kartus per dieną likus valandai – pusantros iki valgymo po 200-300 ml mažais gurkšneliais ir pašildytą (35-40 laipsnių).
  • Pagrindinis maisto krūvis turėtų atitekti pirmai dienos pusei, pietums, o vakarieniauti reiktų ne vėliau, kaip 19-19.30 val.
  • Stresai provokuoja dar didesnės koncentracijos ir didesnių kiekių rūgšties išsiskyrimą.
 
Pavyzdinis meniu, jei skrandžio sulčių rūgštingumas yra padidėjęs:
Pusryčiai: nestipri, nesaldi arbata su pienu, duona su sviestu, du minkštai virti kiaušiniai.
II pusryčiai; bandelė, sviestas, varškė.
Pietūs: daržovių nuoviras, mėsos kukuliai, bulvių košė, pertrintas kompotas.
Vakarienė: žuvies pudingas, bulvių košė, keptas obuolys.
 
Noriu marinuoto agurkėlio...
 
Žmonių, kurių skrandžio sulčių rūgštingumas sumažėjęs yra mažiau, tačiau tai taip pat pavojinga būklė, jiems gresia trofinis gastritas. Šiuo atveju pagrindinis uždavinys – sekrecijos stimuliavimas.
Rekomenduojama:
  • valgyti rūgščius, raugintus patiekalus su aiškiu,bet neaštriu kvapu ir skoniu, su neaštriais prieskoniais(lauro lapai, pipirai, mairūnai, krapai, petražolės, salierai), kurie skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą;
  • druskos reiktų vartoti truputi daugiau nei įprastai;
  • skysčių kiekį reiktų sumažinti, ypač iki ir valgant maistą. Tai reikalinga, kad nesitemptų skrandis ir nebūtų atskiedžiamos jo sultys;
  • racione turi būti virtos, troškintos, keptos orkaitėje daržovės, šviežių daržovių sultys (morkų, pomidorų, raugintų kopūstų). Salotų vertėtų vengti;
  • minkštus vaisius galima valgyti šviežius, obuolius geriau kepti. Slyvos ir kiti vaisiai, turinys daug ląstelienos, bei džiovinti vaisiai draudžiami;
  • leidžiami kompotai, žėlė su nedideliu cukraus kiekiu;
  • galima valgyti rupią duoną, džiūvėsius, biskvitus, birios tešlos sausainius;
  • kiaušinius galima valgyti paruoštus kaip kiaušinienę ar omletą ant garų, o taip pat minkštai virtus ir virtus be lukšto. Kietai virtų kiaušinių reiktų atsisakyti;
  • iš pieno produktų rekomenduojama varškė, kefyras.
  • maisto nereikia smulkinti. Maisto konsistencija turi būti tokia, kad būtų galima jį ilgai kramtyti (30 sekundžių kiekvieną kąsnį).
 
Pavyzdinis meniu, jei skrandžio sulčių rūgštingumas yra sumažėjęs:
Pusryčiai1: arbata su citrina, sumuštinis su sviestu, varškė.
Pusryčiai 2: sumuštinis su silke, daržovių sultys.
Pietūs: sultinys su kiaušiniu, kepsnys, bulvės, salotos, žėlė;
Vakarienė: omletas su špinatais, keptas obuolys.
 

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (2)

marija 2017 saus. 20 23:11

Tai kad dabar to rugstingumo daktarai ir echoskopuotojai neivardina- per daug ar per mazai rugsciu , sako , kad vis tiek tokie patys vaistai. Bent jau man taip buvo pasakyta, kai paklausiau koks mano rugstingumas.

Neabejingas 2012 lapkr. 30 18:25

Labai klaidinantis straipsnis,bet paziurejus i reklama i bayer kryziu puslapio savininkai nebekelia abejoniu!"MELYNASIS MARAS"
visa informacija siame puslapyje pavojinga jusu sveikatai!