Kokie dažniausi maisto alergenai sukeliantys alergines reakcijas?

Teksto dydis:

Kokie dažniausi maisto alergenai sukeliantys alergines reakcijas?

2019 vas. 22 14:30

Alergija maistui (AM) – padidėjęs imuninis organizmo atsakas į tam tikrą maisto produktą ar maisto priedą. Žinoma daugybė maisto alergenų, tačiau keletas jų apibūdinami kaip vieni pagrindinių, dažniausiai sukeliančių alergines reakcijas. Dažniausiai AM išprovokuoja pagrindiniai aštuoni maisto produktai, dėl to jie dažnai vadinami „didžiuoju aštuonetu“ – tai pienas, kiaušiniai, žemės riešutai, kiti riešutai, javai, žuvis, vėžiagyviai, soja.

Mažiems vaikams apie 90% nuo IgE (imunoglobulino E) priklausomų alerginių reakcijų sukelia pienas (karvės, ožkos), kiaušinis, soja, kviečiai, žemės riešutai. Vyresniems vaikams ir suaugusiesiems apie 85% alerginių reakcijų sukelia žemės riešutai, žuvis, vėžiagyviai, kiti riešutai.

21 amžiaus pradžioje vis dažniau aprašomos alerginės reakcijos, kurias sukelia vaisiai (kininės aktinidijos – kiviai, taip pat papajos), sėklos (sezamo, aguonų, rapsų), daržovės (salieras ir kitos). Atsiranda ir naujų maisto alergenų. Pvz., Norvegijoje 2000-2010 m. aprašytos sunkios alerginės reakcijos į lubinus (lubinai kaip gerai virškinamas baltymingas priedas dedami į duoną, makaronus, bandeles) ir vaistinę ožragę (naudojama kaip vaistažolė, sėklos kaip prieskonis dedamos į indiškos virtuvės patiekalus, valgomi ir švieži lapai).

Alergines reakcijas teoriškai gali sukelti visi maisto produktai, kurių sudėtyje yra baltymų. Maisto alergenai gali įjautrinti organizmą patekę per virškinamajį traktą, odą (pvz., sensibilizacija žemės riešutams gali atsirasti tepant odą kremais, kurių sudėtyje yra žemės riešutų aliejaus), įkvėpus alergenų, kurie kryžmiškai reaguoja su tam tikrais augaliniais alergenais. Yra nuomonių, kad ir ore esantys alergenai, patekę į burną ar nosiaryklę, nuryjami gali įjautrinti organizmą bei sukelti alerginį uždegimą virškinamajame trakte.

Alerginės maisto produktų savybės priklauso nuo maisto paruošimo. Verdamos daržovės ir vaisiai dažnai praranda alergizuojančiąsias savybes, tačiau dauguma žuvies, mėsos, vėžiagyvių, kiaušinių, grūdų alergenų yra atsparūs temperatūros poveikiui.

Straipsnis parengtas Prof. Dr. Odilijos Rudzevičienės

Daugiau patarimų kaip prižiūrėti atopišką odą galite rasti www.atopinis.lt

Komentuoti