Lietuviškos virtuvės diena. Ne didžkukuliai ir ne šaltibarščiai, o daug įdomiau

Teksto dydis:

Lietuviškos virtuvės diena. Ne didžkukuliai ir ne šaltibarščiai, o daug įdomiau

2011 bal. 1 00:00

Kai kurių receptai likę tik rašytiniuose šaltiniuose, tačiau yra ir tokių valgių bei gėrimų, kurie buvo mėgstami senovės Lietuvoje, bet su pasigardžiavimu valgomi ir šiandien.

Duonos gira

Reikės:
• 5 litrų vandens,
• 1 kilogramo juodos džiovintos duonos,
• 0,5 kilogramo cukraus,
• 1 šaukšto razinų,
• 50 gramų mielių.

Gaminimas:
Suraikyta ir iki rudumo orkaitėje paskrudinta juoda duona užplikoma verdančiu vandeniu. Į ataušintą skystį pridedama su cukrumi ištrintų mielių ir palaikoma 24 val. Vėliau gira nukošiama ir supilstoma į sandariai užkemšamus butelius (į kiekvieną įberiama po kelias razinas). Tinka gerti po 1–2 parų.

PUSRYČIAMS
Kiaušinis marškinėliuose


Reikės:
• 1 kiaušinio,
• truputį acto,
• truputį druskos,
• pagal skonį sviesto.

Gaminimas:
Į puodą su vandeniu įpilkite acto (kad vanduo būtų silpnai rūgštus), truputį druskos ir užvirinkite. Kiaušinį pramuškite peiliu ir vikriai, praskėtusios lukštą, suleiskite į verdantį vandenį. Rūgščiame vandenyje kiaušinio baltymo paviršius greit susitraukia, ir trynys nespėja išsilieti. Vos tik baltymas pakankamai susitraukia, kiaušinius išgriebkite ir dėkite į šiltą vandenį. Kiaušiniai valgomi apipilti tirpintu sviestu.

Varškės ir duonos blynai

Reikės:
• 0,5 kilogramo juodos duonos,
• 300 gramų varškės,
• 4 kiaušinių,
• 2 šaukštų kvietinių miltų,
• 200 gramų aliejaus,
• truputį mėtų,
• pagal skonį cukraus, druskos,
• 1 šaukšto grietinės,
• truputį vandens.

Gaminimas:
Įdaras: į varškę įmuškite porą kiaušinių, pridėkite supjaustytų mėtų, truputį druskos ir viską gerai išmaišykite.
Duonos kepalą perpjaukite išilgai, nupjaukite plutą, iš vidaus išgramdykite minkštimą. Į susidariusią ertmę pridėkite varškės įdaro. Paruoštą duoną supjaustykite piršto storumo riekutėmis, abi puses pavilgykite tešloje, paruoštoje iš 2 kiaušinių, miltų, vandens ir grietinės. Riekutes kepkite karštuose riebaluose iš abiejų pusių iki gražios rusvos spalvos. Blynus apibarstykite cukrumi ir patiekite su kava ar arbata arba užpilkite tirpintu sviestu ir valgykite kaip antrą patiekalą.

PIETUMS
Lietuviška pica


Reikės:
• 4 žalių bulvių,
• jautienos faršo,
• 1 kiaušinio,
• fermentinio sūrio,
• 1 pomidoro,
• 2 svogūnų,
• 4 šaukštų džiūvėsėlių arba rupių miltų,
• 0,5 citrinos,
• 2 skiltelių česnako,
• pagal skonį bazilikų, druskos, ciberžolių, juodųjų pipirų, kario prieskonių.

Gaminimas:
Bulves sutarkuokite burokine tarka, tarkius nusunkite, įmuškite kiaušinį, sutarkuokite svogūno galvą, sudėkite miltus, įberkite šaukštelį druskos, kario, ciberžolių ir tešlą gerai išmaišykite. Jei tešla per skysta, įdėkite džiūvėsėlių ar miltų.
Išklokite skardą kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi. Supilkite tešlą į blyno formą (jei norite pagaminti užkandį draugams, formuokite mažus blyniukus) ir pašaukite į karštą orkaitę.
Paruoškite jautienos faršą: apkepkite mėsą, pagal skonį pridėkite įvairių prieskonių (druskos, mairūnų, kardamono), susmulkintą svogūną, česnako galvutes ir smulkiai sukapotą pomidorą be odelės (galima keisti keturiais dideliais šaukštais pomidorų padažo), viską patroškinkite. Pabaigoje išspauskite pusę citrinos.
Troškinkite / kepkite faršo masę tol, kol išgaruoja skystis ir masė apskrunda. Tada ją paskirstykite ant šiek tiek apkepusio bulvinio blyno, užberkite tris kupinus šaukštus bazilikų, užpilkite grietinės, druskos, prieskonių ir užklokite sūriu. Kepkite karštoje orkaitėje dar apie 15 minučių. Kepimo pabaigoje picos viršų pabarstykite bazilikais ir pašlakstykite šiek tiek pomidorų padažo. Galite picą pagardinti ir šviežiais agurkėliais bei grietine.
Sėkmingai galite naudoti tik pusę recepto „blynui“ pasigamint, o ant jo viršaus pasitelkę fantaziją sudėkite viską, ką mėgstate ir dedate gamindami picą.

VAKARIENEI
Žemaitiška „Tarkė“ arba aukštaitiška „Zacirka“


Reikės:
• 2 kiaušinių,
• 0,5 l pieno,
• 0,5 l vandens,
• 1 šaukšto sviesto,
• miltų,
• druskos.

Gaminimas:
Iš kiaušinių ir miltų suminkykite kietą tešlą ir sutarkuokite stambia tarka. Puode užvirinkite vandenį ir pieną, suberkite sutarkuotą tešlą. Truputį pavirinkite, pagal skonį pasūdykite. Nukaitę įdėkite sviesto.

Skanaus ir į sveikatą!

Komentuoti