Naudinga daržovė – bulvė

Teksto dydis:

Naudinga daržovė – bulvė

2014 bal. 8 00:00

Bulvių gimtinė – Pietų Amerikos Andai. 1560 metais ispanai atrado Ameriką ir į Europą pargabeno bulvių. Greitai bulvių patiekalai tapo lietuvių nacionaliniu maistu.
 
Ką svarbu žinoti apie bulves?

100 g bulvių turi 443 mg kalio, 0,15 mg vario, 2,5 g nesuvirškinamų medžiagų, 22 mg vitamino C, 18 g angliavandenių, 2 g baltymų, 0,1 g riebalų.
1.  Pagal derliaus nuėmimo laiką bulvės skirstomos į ankstyvąsias, vasarines ir vėlyvąsias.
2.  Virtos bulvės gali būti kietos, kietokos, birios.
  • Kietos bulvės ir išvirtos išlieka kietos, išsaugo maistines medžiagas. Jų dedama į mišraines, jos skrudinamos, kepamos, verdamos su lupenomis.
  • Kietokos bulvės paprastai patiekiamos virtos, jų dedama į sriubas.
  • Birių bulvių sudėtyje ypač gausu krakmolo, tad išvirtas jas lengva smulkinti, grūsti. Iš jų gaminama puiki košė, kukuliai, jos gardžios keptos folijoje.
  • Bulves virkite tik su lupenomis, mat po odele kaupiamos mineralinės medžiagos ir vitaminai.
  • Kad išliktų daugiau vitaminų, bulves sudėkite į verdantį vandenį. Vandens turi būti tiek, kad vos apsemtų bulves.
  • Ypač tinka žmonėms, turintiems polinkį sirgti gastritu, opalige.
  • Senas, sudygusias bulves kruopščiai nulupkite, nes jose yra nuodingų medžiagų (solanino). 
Siūlome 4 maistingus ir skanius bulvių patiekalų receptus. Vaišinkite svečius ir patys ragaukite.
  
Bulvių salotos su kiaušiniu ir tunu
 
4 porcijos po 330 kcal
Produktai: 300 g bulvių,
250 g šparaginių pupelių,
4 pomidorai,
200 g dėžutė tuno savo sultyse,
1 nedidelė gūžė salotų,
2 šaukštai vyno acto,
3 šaukštai aliejaus,
15 alyvuogių,
2 kietai virti kiaušiniai,
2 šaukštai pjaustytų petražolių,
druskos ir pipirų pagal skonį.
 
Bulvės išverdamos per 20-30 minučių, nusunkiamos, atvėsinamos, nulupamos ir supjaustomos griežinėliais.
Šparaginių pupelių ankštys nuvalomos, nuplaunamos ir 7-8 minutes verdamos šiek tiek pasūdytame vandenyje. Nupilus šaltu vandeniu ir paliekama nuvarvėti kiaurasamtyje. Vėliau perpjaunama pusiau.
Pomidorai nuplaunami ir supjaustomi į 8 dalis. Nuplautos salotos suplėšomos gabalėliai.
Nusunkiamas tunas ir šakute susmulkinamas.
Actas sumaišomas su aliejumi, druska ir pipirais. Mišinys užpilamas ant daržovių ir tuno, viskas išmaišoma.
Didelį dubenį išklojame salotomis, sudedame daržoves su tunu, papuošiame alyvuogėmis, kiaušinio skiltelėmis, apibarstome petražolėmis.
 
Bulvių salotos su krevetėmis
4 porcijos po 420 kcal
Produktai:
400 g bulvių,
6 šaukšteliai citrinos sulčių,
5 šaukšteliai alyvuogių aliejaus,
1 šaukštas vyno acto,
pagal skonį maltų raudonųjų pipirų,
1 nedidelis svogūnas,
1 avokada,
250 g virtų krevečių,
2 šaukštai pjaustytų petražolių.
1 nedidelė gūžė salotų.
 
Pasūdytame vandenyje išverdamos bulvės, nusunkiamos, atvėsinamos, nulupamos ir supjaustomos griežinėliais.
Paruošiamas užpilas: sumaišome citrinų sultis, vyno actą, alyvuogių aliejų ir raudonuosius pipirus. Užpilame juo bulves ir paliekame pastovėti. Susmulkiname svogūno galvą ir sumaišome su bulvėmis.
Avokada perpjaunama, išimamas kaulą, minkštimas atskiriamas nuo odelės. Kiekviena puselė supjaustoma kubeliais. Avokada apšlakstoma citrinos sultimis. Salotos nuplaunamos ir susmulkinamos.
Avokada, bulvės ir krevetės sumaišomos su salotomis ir apibarstomos petražolėmis.
 
Bulvės su Rokforo sūriu
 
4 porcijos po 480 kcal.
Produktai:
8 vidutinio dydžio bulvės,
200 g liesos varškės,
200 g Rokforo sūrio,
2 šaukštai minkšto sviesto,
sviesto kepimo skardai ištepti,
2 šaukštai laiškinių česnakų,
1 šaukštas druskos,
2 šaukšteliai stambios druskos,
½ šaikštelio baltųjų pipirų,
1 šaukštelis saldžių raudonųjų pipirų.
 
Labai švariai nuplaunamos bulvės ir neskustos verdamos pasūdytame vandenyje 20 minučių. Nukošiamos.
Trečdalis bulvių plokščiojo šono nupjaunama, o vidus išskobiamas smailiu šaukštu.
Išskobtas minkštimas sumaišomas su varške, Rokforo sūriu, laiškiniais česnakais, pipirais ir sviestu. Įdaras sukrečiamas į išskobtas bulves ir uždengiamas nupjauta dalimi.
Orkaitė įkaitinama iki 200 laipsnių C karščio. Bulvės nupjauta dalimi į apačią viena šalia kitos sudedamos į sviestų išteptą skardą, apibarstomos stambia druska, raudonaisiais pipirais ir 10 minučių kepinamos orkaitėje.
Skanu valgyti ir karštas, ir šaltas. Prie jų tinka įvairiausių daržovių salotos.
 
Bulvių virtiniai su mairūnais
 
4 porcijos po 365 kcal.
Produktai:
1,5 kg gerai sukrintančių bulvių,
3 šaukšteliai druskos,
1 šaukštelis džiovintų mairūnų,
1-2 šaukštai miltų.
 
Bulvės nuskutamos, nuplaunamos. 500 g bulvių supjaustomos į 4 dalis ir 25-30 min. verdamos pasūdytame vandenyje, kol suminkštėja.
Likusios žalios bulvės sutrinamos trintuve į dubenį su šaltu vandeniu, sukrečiamos į medžiaginį krepšelį ir snusunkiamos. Skystis paliekama dubenyje, kad nusistotų krakmolas.
Išvirusios bulvės nusunkiamos, paliekamos nusigaruoti, paskui sutrinamos ir sudedamos į dubenį. Skystis nupilamas.
1,5 šaukštelio druskos ir mairūnai taip pat sudedami ir suminkoma tešla. Jei reikia, įberiami 1-2 šaukštai miltų arba įpilama šiek tiek sutrintų bulvių skysčio.
Užvirinami 3 l vandens su likusia druska.
Drėgnomis rankomis iš bulvių tešlos padaromi vienodo dydžio virtiniai ir sudedami į verdantį vandenį. Sumažinama temperatūra ir virtiniai 20 minučių verdami atidengtame puode.
Skanaus!

Komentuoti