Pavojingasis gliutenas. Kas tai?

Teksto dydis:

Pavojingasis gliutenas. Kas tai?

2011.04.03 00:00

Gliutenas – tai apibendrintas baltymų, randamų kviečių, miežių, avižų ir rugių kruopose, pavadinimas.
Celiakija – tai virškinamojo trakto liga, kai organizmas netoleruoja gliuteno.
Celiakija yra po laktozės netoleravimo antroji pagal dažnumą ir svarbą maisto sukelta liga. Celiakija gali būti diagnozuota bet kokio amžiaus asmenims, tačiau dažniausiai nustatoma kūdikiams, kai į jų maisto racioną įtraukiami ir grūdai.
 
Dėl besimptomių šios ligos formų sunku įvertinti tikrąjį šios ligos paplitimą pasaulyje. Tikslių celiakijos paplitimo Lietuvoje duomenų taip pat nėra. Iki šiol buvo manoma, kad ši liga yra labai reta. Apytiksliais duomenimis, sergamumas mūsų šalyje yra 0,24:1000 naujagimių. Vidutinis paplitimas pasaulio mastu, manoma, yra 1:256 gyventojams.
Sergant celiakija vystosi lėtojo tipo alerginė reakcija gliutenui. Jos metu pažeidžiama žarnyno gleivinė, dėl to sutrinka būtinų medžiagų pasisavinimas: sulėtėja ar net krenta svoris.
 
Genetika ir išoriniai veiksniai
 
Celiakija tai autoimuninio pobūdžio liga, įgimtas maisto medžiagų rezorbcijos (pasisavinimo) bei žarnyno veiklos sutrikimas su plonosios žarnos gleivinės atrofija.
Celiakine liga suserga išorinių veiksnių veikiami genetiškai į ją linkę asmenys. Moterys serga dažniau nei vyrai. Dažniau serga baltaodžiai žmonės. Taip pat didelę reikšmę turi paveldimumas.
 
Ilgai trunkančios celiakijos metu 10-15% vaikų per 8-10 metų išsivysto žarnų navikai.
Celiakija gali komplikuotis vitaminų ar mineralinių medžiagų nepakankamumu, anemija, osteoporoze. Moterims, sergančioms šia liga, dažnesni pakartotiniai persileidimai ir didesnė tikimybė tapti nevaisingomis. Pacientai, sergantys celiakija, turi didesnį rizikos laipsnį susirgti žarnyno, kepenų ir stemplės vėžiu, intesinaline limfoma. Įrodyta, kad mirtingumas sergant celiakija padidėja du kartus, palyginti su sveikais asmenimis.
 
Celiakijos požymiai:
 
Kūdikystėje ir vaikystėje:
  • Simptomai paprastai atsiranda, kai kūdikis pradedamas maitinti duona ir kt. grūdiniais produktais, kuriuose yra baltymo gliuteino; 
  • Iš pradžių tėveliai pastebi, kad kūdikis mažai valgo, nepriauga svorio, dažnai yra suirzęs ir neramus; 
  • Atsiranda stambios, šviesios ir dvokiančios išmatos; 
  • Kūdikis vemia ir viduriuoja, todėl dažnai nustatoma kita patalogija – gastroenteritas (žarnyno uždegimas); 
  • Išsipučia vaiko pilvelis; 
  • Vėliau pradeda nykti rankų ir kojų raumenys;
Simptomai, pasireiškiantys suaugusiems žmonėms: 
  • Svorio netekimas; 
  • Viduriavimas, arba atvirkščiai, vidurių užkietėjimas; 
  • Pilvo išsipūtimas; 
 
Daugiau nei pusė pacientų nesiskundžia virškinamojo trakto sutrikimais, o kreipiasi į gydytoją dėl:
  • Nuolatinio nuvargio, kuris paprastai yra anemijos požymis;
  • Kaulų skausmo;
  • Opelių burnoje;
  • Psichologinių problemų, tokių kaip depresijos;
  • Herpetiforminio dermatito – pūslelių tipo bėrimo odoje, dažniausiai kelių ir alkūnių srityse;
Šalin gliuteną!
Pagrindinė profilaktinė ir gydomoji priemonė celiakijos metu – nevartoti maisto produktų, kuriuose yra gliuteno. Celiakijos metu vystosi alerginė reakcija gliutenui. Reikėtų vartoti ryžius, grikius, sojas ar kukurūzus, nes juose nėra gliuteno. Tai vadinama begliuteninė dieta. Be maistinių medžiagų, būtina papildomai vartoti geležies, folinės rūgšties ir kalcio preparatus. Jei laikomasi tokios dietos ir būklė pagerėja, tai reiškia, kad tokios dietos reikės laikytis visą gyvenimą.
 

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (7)

milda 2014.04.08 13:02

Tai kodel plačiai neskelbiama kokią vartoti duoną iš kokių kruopų virti košę kokius kitus produktus geriau vartoti,Kodel viskas tylom eina.Mes juk ir taip sočiai turime l;igų,Padėkite visuomenei išsiaiškint.

Regina 2013.11.19 12:05

Sveiki, apie gliuteną tikra tiesa. Dariausi maisto netoleravimo testą ir mano organizmas netoleruoja gliuteno. Nustojus vartoti kviečių,miežių, rugių ir avižų produktus pagerėjo savijauta, nustojo tinti kojos, pradėjo kristi svoris, nustojo kilti rūgštys skrandyje. Pagerėjo savijauta, praėjo mieguistumas. Jau 1,5 metų gyvenu be šių produktų ir kuo puikiausiai jaučiuosi. Atradau daug tinkamų produktų ir nereikia valgyti to kas man netinka.

sandra 2013.11.02 22:32

sveiki ,as manau ,kad teisybe ira apie gliutena ,kad nuo duonos gaminiu kelia vidurius ,pucia pilva ,kankina nemiga ,nes jautiesi blogai ,skrandis sutrikes ,neisimiegi .As ant saves pastebejau ,kad panaudojus daugiau duonos gaminiu batono,bandeliu viduriai tampa iskelti lik nestumo ,o daktarai siulo tik espumizano ....