Sveikas ir gardus maistas, pagamintas ketaus induose

Teksto dydis:

Sveikas ir gardus maistas, pagamintas ketaus induose

2015 birž. 2 12:03

Kadaise ketaus indai karaliavo virtuvėse. Vėliau juos išstūmė technikos naujovės: lengvi aliuminio puodai, nepridegančios keptuvės ar dailiai atrodanti keramika. Ir tik vėliau paaiškėjo, kad kai kurių nepridegančių keptuvių dangoje esančios medžiagos gali turėti įtakos navikų formavimuisi, ankstyvai menopauzei ar kepenų veiklai. Dabar pasaulyje vėl grįžtama prie ketaus indų – mat jie ne tik ilgaamžiai, bet ir juose saugu bei sveika gaminti maistą. Apie tai kalbiname UAB „Biolas“ vadovą Dominyką Blaževič.

Kokiomis savybėmis pasižymi ketaus indai?

Šiems indams gaminti naudojamas lietas grynas ketus. Jie yra neemaliuoti, todėl net ir gaminant itin aukštoje temperatūroje neišskiria kenksmingų medžiagų, kurių yra nepridegančių keptuvių dangoje.

Kiekvienai šeimininkei patiks tai, kad jie nebijo įbrėžimų, yra ilgaamžiai ir nekeičia savo formos, o gaminant maistą jis nepridega, todėl nereikia dažnai maišyti.

Vis daugiau žmonių mėgsta sveiką maistą. Gaminant ketaus induose, produktai išsaugo daugiau vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų. Kaip minėjau, jie nepridega, todėl sunaudojama mažiau aliejaus ir kitų riebalų. Tai taip pat svarbu sveikai mitybai.

Verdant ar kepant tolygiai pasiskirsto ir išlaikoma vienoda temperatūra nuo dugno iki krašto viršaus, todėl patiekalai išlieka sultingi. Palyginti su įprastais indais, juose maistas atvėsta lėčiau.

Ne mažiau svarbus aspektas – puikus kokybės ir kainos santykis.

Ar saugu juos naudoti?

Ne tik saugu, bet ir naudinga, nes gaminimas ketaus keptuvėje praturtina mūsų maistą geležimi, kurios trūksta daugeliui iš mūsų.

Papasakokite, kaip reikėtų paruošti naujus ketaus indus naudoti.

Prieš pradėdami naudoti, indą kruopščiai išplaukite karštame vandenyje su „švelniu“ indų plovikliu ir minkšta kempine, po to gerai išdžiovinkite. Vėliau ant dugno įpilkite druskos ir kaitinkite apie 10-20 min., visą laiką maišydami. Druską išpilkite, nuplaukite indą po tekančiu karštu vandeniu ir palikite atvėsti. Kai gerai išdžius, vėl pakaitinkite ant viryklės didesnėje nei 100°C temperatūroje, ištepkite visą paviršių aliejumi ir leiskite atvėsti. Indas paruoštas naudoti!

Ar sunku prižiūrėti ketaus indus?  

Svarbiausia šiuose induose nepalikti ir ilgai nelaikyti paruošto maisto, o baigus gaminti išplauti (patartina nenaudoti indų plovimo skysčių) ir gerai išdžiovinti (pakaitinti ant viryklės, kad dingtų drėgmė, dėl kurios gali atsirasti rūdžių dėmių, ir patepti aliejumi, kuris apsaugos nuo korozijos). Juos reikėtų laikyti sausoje, gerai vėdinamoje vietoje.

Ketaus indų nerekomenduojama plauti indaplovėje, valyti stipriais valikliais ir šiurkščiais šveistukais.

Maistui gaminti galite naudoti medinius, silikoninius ar metalinius įrankius.

Jei atsirado rūdžių dėmių, tai nėra indo defektas. Taip atsitinka, netinkamai juos prižiūrint ar naudojant. Rūdis galite pašalinti metaliniu šepetėliu, po to indą pakaitinkite, ištepkite aliejumi ir vėl pakaitinkite.

Kokiems patiekalams gaminti tinka ketaus indai?

Patiems įvairiausiems - pagal kiekvieno poreikius ir norus bei gaminimo būdą.

Mėgstantiems keptą maistą, šie indai puikiai tiks. Dėl ketaus savybės tolygiai paskirstyti karštį jie lengvai ir greitai pasigamins sultingą vištienos ar kitos mėsos kepsnį bei gražiai apskrudins bulvę, nenaudodami daug riebalų.

Ketaus puodai ir troškintuvai idealiai tinka ilgam ir lėtam troškinimui ar kepimui orkaitėje. Dėl storų indo sienelių ruošiamas patiekalas kaitinamas iš visų pusių, todėl išlieka sultingas, išsaugo daugiau naudingų mineralų ir vitaminų.

Pasidairę po mūsų virtuves, rastume įvairių viryklių: dujinių, elektrinių ir indukcinių. Kokioms geriausia naudoti ketaus indus?

Ketaus indai šiuo aspektu yra universalūs - jie tinka ne tik visų tipų viryklėms, bet ir orkaitėms, kaimiškoms krosnims ar patiekalams ant laužo gaminti.

Šiltuoju metų sezonu lietuviai mėgsta leisti laiką gamtoje. Ar turite ką pasiūlyti maisto gaminimo ant ugnies entuziastams? 

Gamtoje nepakeičiami tradiciniai totorių indai – kazanai. Tai – specialūs katilai maistui ruošti ant laužo, krosnyje ar žarijose.

Iškylautojams itin patogu bus maistą gaminti kazanuose, pakabintuose virš laužo ant trikojų stovų.

O tiems, kurie negali atsispirti žuvies ar mėsos kepsniams, rekomenduojame grilio keptuvę su nuiimama rankena – ją galėsite dėti tiesiai ant atviros ugnies, aliejaus nereikės arba pakaks poros lašų.  

5 priežastys, kodėl ketaus indai turėtų būti jūsų virtuvėje

1. Būsite sveiki. Jau aptarėme, kad ketaus induose gamintame maiste išlieka daugiau vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų. Be to, maistas praturtinamas geležimi, kurios daugeliui, ypač moterims, trūksta. Tačiau svarbiausia – šis metalas, nepaisant aukštos temperatūros, neišskiria jokių kenksmingų medžiagų.

2. Nepriaugsite svorio. Ketaus induose gaminant patiekalus nereikės arba reikės labai mažai aliejaus. Pasigaminsite sultingų, sveikų ir nekaloringų patiekalų. O svorio kontrolė – geriausia daugelio ligų profilaktika. Daugiau, ko gero, nereikia nieko pridurti.

3. Daugiau laiko skirsite sau ir šeimai. Netikite? Kol kepsnys keps ar kunkuliuos troškinys, jums nereikės stovėti šalia ir maišyti. Taigi tuo metu galėsite pabendrauti su šeima, pažiūrėti mėgstamą laidą ar užsitepti veido kaukę.

4. Smagiai iškylausite. Ko gero, ne vienas galėtų papasakoti istorijų apie ant laužo ugnies išsivertusį puodą. To nenutiks, jei į gamtą pasiimsite kazaną (idealu – jei ir trikojį stovą). Ir dar – ką begaminsite, maistas neprisvils. Taigi kol ugnelė spragsi, galėsite išsimaudyti ežere ar upėje. Kad tik būtų geras oras!

5. Sutaupysite. Už kokybę reikia mokėti, tačiau šių indų kaina atitinka ją. Priskaičiuokite indų ilgaamžiškumą, taigi neišlaidausite naujiems. Kadangi valgysite sveiką, mineralų, vitaminų ir įvairių maisto papildų, ko gero, nebereikės pirkti. O kaip sakom: „Neišleisti pinigai – sutaupyti pinigai“.

UAB „Biolas“ yra vienintelis ukrainietiškos gamybos indų Biol oficialus atstovas ir importuotojas Lietuvoje.

www.biolas.lt

Kalbino Ilona Petrulytė

Komentuoti