Sveikuolių kavos gėrimas

Teksto dydis:

Sveikuolių kavos gėrimas

Žodis „kava" mums iš karto asocijuojasi su Brazilija, kavos pupelių plantacijomis ir reklama per televiziją. Bet retas kuris žinome, kad iš ryto ir net vakare galime mėgautis skaniu ir kvapniu lietuvišku kavos gėrimu.
Miežinės kavos gėrimas su cikorija ir yra tas dar neatrastas skonis. O skonį galima lavinti, pažįstant vis naujus, galbūt iš pirmo žvilgsnio neįprasto skonio, produktų derinius. Tereikia išmėginti kartą – kitą.
 
Tai kuo siejasi cikorija – paprastas Lietuvos pakelių augalas – su kava? Ir ką bendra turi miežinė kava?
 
Miežiai naudojami maistui nuo seniausių laikų, nes buvo pastebėta, kad jie skanūs ir yra labai naudingi organizmui. Miežių grūduose yra baltymų (iki 15,8 proc.), angliavandenių (iki 76 proc.), riebalų (iki 3,5 proc.), ląstelienos (iki 9,6 proc.), mineralinių medžiagų, fermentų, A, B grupės, D ir E vitaminų.
Miežių grūduose rasta medžiagų, naikinančių bakterijas, ypač gramteigiamas: stafilokokus, pneumokokus, streptokokus. Miežių nuoviras vartojamas gydyti viršutinių kvėpavimo takų uždegimus, sukeliančius užkimimą ir kosulį. Miežių grūdai mažina skrandžio ir žarnyno uždegimus.
Taip pat iš skrudintų miežių grūdų gaminamas kavos pakaitalas.
 
Tikrasis cikorijos pavadinimas – paprastoji trūkažolė (lot. Cichorium intybus). Cikorijų šaknyse esančios veikliosios medžiagos, kurių 60 proc. sudaro inulinas, fruktozė, pektinai, vitaminai, mineralai, gerina virškinimą. Cikorija vartojama kaip vaistažolė, o išradingos šeimininkės šių augalų įdeda gamindamos įvairius patiekalus, salotas.
 
Teigiamas cikorijų poveikis:
  • reguliuoja medžiagų apykaitą;
  • gerina virškinamojo trakto veiklą;
  • padeda reguliuoti kūno masę;
  • gerina kalcio pasisavinimą;
  • saugo nuo vidurių užkietėjimo;
  • suteikia sotumo jausmą;
  • mažina trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Cikorijų ekstraktas, tirpi cikorija – koncentruotas produktas, gaunamas ekstrakcijos būdu iš skrudintų cikorijų, kaip ekstrahentą (tirpiklį) naudojant tik vandenį. Dažniausiai gėrimui naudojamos cikorijų šaknys, kurios tinkamai nuplautos – džiovinamos ir skrudinamos. Taip gaunamas daug ląstelienos turintis gėrimas, į kurį įdėjus pieno miltelių, primena balintą kavą ir turi švelnų karamelės prieskonį.
 
Skrudinti miežių grūdai suteikia kavos gėrimui puikų kvapą ir skonį, o cikorija jį papildo. Todėl verta išbandyti gal dar neįprastą, bet tikrai naudingą kvapnų miežinės kavos gėrimą su cikorija.
Malonių akimirkų prie kavos puodelio! 

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (2)

valia 2016 gruod. 6 22:06

miezine kavos--cikorij?

tolikas 2016 spal. 8 12:33

Wtf?nesamone