Tirštieji kokteiliai: sveika ir skanu

Teksto dydis:

Tirštieji kokteiliai: sveika ir skanu

2016.05.09 10:14

Kodėl verta rinktis tirštuosius kokteilius?

Skubėdami dažnai pamirštame papildyti savo organizmą energija ir reikalingomis mineralinėmis medžiagomis. Būtent dėl to ieškome patiekalų, kurie būtų greitai paruošiami, bet neprarastų savo skonio savybių ir naudos organizmui. Vienas paprasčiausių sprendimų yra į maisto racioną įtraukti tirštus kokteilius. Juos lengva paruošti, nuolat galima sugalvoti kaip paskaninti ir pakeisti jau atsibodusius kokteilius, nes vaisių, daržovių, uogų ir riešutų gausa yra tiesiog milžiniška. Kokteilius mėgsta vaikai, kuriem dažnai kramtyti kietą obuolį tiesiog nusibosta, o į špinato lapą net nenori žiūrėti. „Paslėpdami“ itin naudingas, bet dažnai nemėgstamas daržoves kokteilyje gausime naudingų jose esančių medžiagų. Taip pat gerdami kokteilius mes galime išvalyti organizmą, sulieknėti, atstatyti energiją ir tiesiog praskaidrinti sau nuotaiką skaniu ir svieku maistu.

1. Organizmo valymas.

Pavasarį organizmas stokoja reikalingiausių vitaminų, nes žiemą gauname žymiai mažiau saulės šviesos (vitamino D šaltinis) bei nevalgome tiek daug šviežių daržovių, vaisių (vitamino C, A, E šaltinis). Sukauptų nuo praėjusios vasaros atsargų tiesiog nebepakanka ir mus ima persekioti įvairios virusinės bei bakterinės infekcijos, nes imuninė sistema yra nusilpusi. Negana to, mūsų kūne žiemos metu susikaupia toksinai ir įvairūs metabolizmo produktai. Geriausias būdas juo pašalinti yra įtraukti į maisto racioną kuo daugiau daržovių ir vaisių, gerti daug vandens, nes „išsivalyti“ galime tik pasirinkdami tinkamą mitybą.

„Rožinis toksinų priešas“

Padėkite savo organizmui su šiuo kokteiliu, kurio ingredientuose yra skaidulų, o salierai veikia kaip diuretikas, tad pasiruoškite tapti „švaresni“!

Receptas:

  • 1/4 vidutinio avokado
  • 1 saliero stiebas
  • 1/2 puodelio braškių
  • 1/2 mažo burokėlio
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • 1 šaukštas kokosų aliejaus
  • 1/4 vidutinio obuolio

Patarimas: vasarą užšaldykite šviežias lietuviškas braškes. Jos puikiai tinka kokteiliams, nes net suglebusi dėl šaldymo forma neturės įtakos skoniui.

2. Energijos atstatymas.

Energiją organizmas gauna iš įvairių medžiagų: baltymų, angliavandenių ir riebalų. Jei mūsų ląstelės yra pervargę ir gauna itin didelį krūvį, pradeda vykti gliukoneogenezės procesas, kurio metu enerija gaminama ne iš angliavandenių, o iš baltymų. Dėl to labai svarbu palaikyti tinkamą baltymų kiekį organizme. Taip pat verta nepamiršti, kad norėdami suliesėti, turime ,,pamaitinti’’ raumenis baltymais, nes priešingu atveju sportuojant nyks ne riebalinis audinys, o raumenys. Į kasdienį maisto racioną įtraukite avižas, nes 100 gramų avižų yra 12 gramų baltymų. 100 gramų anakardžių talpina net 23,3 gramus baltymų!

„Anakardžių ir uogų užtaisas“

Šis sveikuoliškas kokteilis kupinas naudingų ingredientų, kurie šiltuoju metų laiku dažniausiai yra po ranka – uogų, anakardžių, avižų. Ir dar – kokteilio skonis tiesiog nuostabus!

Receptas:

  • 2 puodeliai špinatų
  • 1/2 puodelio šaldytų mėlynių
  • 1/2 puodelio braškių
  • 1/4 puodelio anakardžių
  • 2 šaukštai avižinių dribsnių
  • 2 šaukštai linų sėmenų
  • 1 1/2 puodelio pieno

Patarimas: jei esate alergiški anakardžio riešutams, pakeiskite juos betkuriais megiamais, nes dauguma kitų riešutų taip pat turi labai daug mineralų ir vitaminų.

3. Norintiems sulieknėti

Svoris priklauso nuo energijos kiekio, gaunamo su maistu, ir nuo to, kiek jos išeikvojama fizinio darbo metu. Valgant tiek pat, kiek ir anksčiau, tačiau pradėjus sportuoti Jūs suvartosite daugiau energijos ir svoris kris.

Svoris nekris, jei su maistu gausite tiek pat energijos, kiek suvartojate, todėl reikia stengtis išlaikyti tam tikrą santykį tarp to, kiek energijos gaunate ir kiek suvartojate. Remiantis šiuo principu rekomenduojame anksčiau mėgtus daug angliavandenių (kurie virsta riebalais jeigu nėra išeikvojami darbui) turinčius gėrimus pakeisti sveikais kokteiliais. Rinkitės daržovių kokteilius, nes juose bus mažiau fruktozės, daugiau skaidulų ir mikroelementų. Daržovių kokteiliai leis pasijausti sočiais jau po pirmųjų gurkšnių.

„Pomidorų punšas“

Šis daržovių kokteilis yra puiki alternatyva aukštą glikemijos indeksą turintiems vaisiams. Spalvingose daržovėse gausu beta karoteno.

Receptas:

  • 1 puodelis špinatų
  • 2 pomidorai
  • 1 morka
  • 1 puodelis petražolių
  • 1/2 mažo burokėlio
  • 1/2 saliero stiebo
  • Iki „max“  vandens

Svarbu: pomidoruose yra daug bioflavonoidų, kurie slopina uždegimą ir leidžia tinkamai funkcionuoti hormonui leptinui, skatinančiam sotumo pojūtį. Taip pat šie bioflavonoidai padeda kovoti su alerginėmis reakcijomis.

4. Jauskitės laimingi ir sveiki!

Vykstant įvariausiems cheminiams procesams mūsų ląstelės veikia kaip mažos jėgainės. Oksidacijos reakcijų metu į aplinką jos išskiria nereikalingas medžiagas, tarp kurių yra laisvieji radikalai. Jie žeidžia aplinkines ląsteles ir veikia panašiai kaip iš automobilių išmetamos dujos – nuodija viską, kas yra aplink. Manoma, kad lėtinių ligų (aterosklerozės, artrito ar vėžio) rizikos faktorius gali būti laisvieji radikalai. Laisvieji radikalai taip pat yra žalingi imuninei sistemai.

Antioksidantai kovoja su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu ir padeda išlaikyti stiprią imuninę sistemą, kuri kovoja ne tik su virusinėmis infekcijomis, bet ir sugo nuo vėžio.

„Antioksidantų jėga“

Tai gardus, saldus, glotnus kokteilis. Pasigaminkite šį kokteilį pusryčiams ar priešpiečiams ir padarysite paslaugą savo organizmui.

Receptas:

  • 1/2 puodelio špinatų
  • 1 bananas
  • 1 puodelis mėlynių
  • 1 arbat. šaukštelis kakavos
  • 1/2 puodelio mangų
  • 1 žiupsnelis cinamono
  • Iki „max“  migdolų pieno

Įdomu: užšaldytos mėlynės išsaugo savo gydomąsias savybes. Tai gera alternatyva džiovinimui. Tokiu būdu apsirūpinsite šių uogų atsargomis iki sekančio sezono. Mėlynių lapelius susidžiovinkite ir laikykite medžiaginiuose maišeliuose.

Kaip pasigaminti naudingus ir skanius kokteilius?

Svarbiausias principas gaminant kokteilius yra naudingųjų medžiagų išsaugojimas. Tai padaryti galima tik gaminat su trintuvais. Gerdami išspaustas sultis gausime tik tai, kas yra skystojoje vaisiaus dalyje ir išmesime itin naudingas tirštas vaisiaus ar daržovės dalis. Skaidulos, vitaminai ir mineralai dažnai slepiasi vaisiaus odelėse ir smulkiose sėklytėse. 

NUTRIBULLET trintuvui ne tik vaisiai ar daržovės, bet ir jų žievelės, riešutai, sėklos ar šaldyti produktai yra lengvai įveikiama užduotis. Šis kompaktiškas, tačiau ypač galingas ir aštrius kryžminius ašmenis turintis prietaisas lengvai iki vientisos masės sutrina net ir kietus maisto produktus.

Paruošė Rūta Jakimavičiūtė

Komentuoti