Valgykime šviežią maistą!

Teksto dydis:

Valgykime šviežią maistą!

Išlaikyti maistą šviežią ir sveiką visuomet buvo sunku. Praeityje maistui laikyti buvo naudojami sūdymas, laikymas acte ir džiovinimas. Vėliau imta šaldyti. Maistas buvo laikomas labai žemoje temperatūroje, neleidžiančioje daugintis bakterijoms.
 
Laikui einant, maiste vyksta įvairūs cheminiai procesai (puvimas, rūgimas ir pan.), kurie maistą padaro ne tik nenaudingu, bet ir žalingu. Taip pat ilgas produktų bei jau pagaminto maisto laikymas ar šaldymas mažina vitaminų ir kitų naudingų medžiagų kiekį jame.
 
Todėl rekomenduojama maistą suvartoti ką tik paruoštą bei jo ruošimui naudoti tik šviežius produktus. Tai nulems ne tik maisto sveikumą, bet ir skonį.
 
Tačiau, taip maitintis ne visada pavyksta. Todėl norint kuo ilgiau išlaikyti maistą šviežią reiktų laikytis tam tikrų taisyklių.  
Verta žinoti
- Prieš dedant žuvį ar mėsą į šaldytuvą jokiu būdu jų neplaukite, taip šie produktai ilgiau išliks švieži.
- Šviežią mėsą rekomenduojama šaldytuve laikyti +0...+5 °C temperatūroje ne ilgiau kaip dvi dienas, jos nereikia į nieką vynioti, tiesiog dėti į indą ir uždengti apversta lėkštute ar dubeniu.
- Nelaikykite ilgai maisto produktų aliuminio induose ar atidarytose skardinėse. Jei norite, kad produktai šaldytuve išsilaikytų ilgiau, naudokite vakuuminį įpakavimą.
- Šviežias mėsos faršas šaldytuve laikomas 1 parą, šviežia ir kepta žuvis, patiekalai iš faršo, žalia mėsa, šviežia ar virta paukštiena, grybai – 3-5 paras, kepta mėsa, pienas plastikiniuose paketuose, atidaryti konservuoti vaisiai, šviežia žąsiena ar antiena – 3-6 paras, grietinė, sūris – 4-6 paras, kiaušiniai, kietas sūris – visą savaitę.
 
Duona
Kad duona nesužiedėtų ir nesupelytų, ją reikia laikyti viršutinėje šaldytuvo lentynėlėje, polietileniniame maišelyje. Būdama maišelyje, duona nepraras drėgmės, o žema temperatūra ją apsaugos nuo supelėjimo.
Jeigu duoną laikote duoninėje, būtinai vieną kartą savaitėje išvalykite iš jos trupinius, išplaukite silpnu geriamosios sodos ir acto tirpalu ir gerai išdžiovinkite. Didelėje duoninėje ketvirtis duonos greičiau sudžius negu visas kepalėlis. Įsigydami duoninę, pagalvokite, kiek duonos joje laikysite, – daug ar mažai.
Polietileninius maišelius, kuriuose laikoma duona, reikia išplauti šiltu vandeniu ir gerai išdžiovinti.
Pienas
Kad pienas ilgiau nesugižtų, verdant reikia į jį įberti cukraus (1 arbatinis šaukštelis 1 litrui).
Sviestas
Sviesto ir kt. riebių produktų negalima laikyti polietileniniuose maišeliuose : jie greičiau genda ir įgyja nemalonų kvapą.
Kumpis
Jeigu kumpis truputį apdžiūvo, pamerkite jį pusvalandžiui į lėkštę su šaltu pienu – „atsigaus”.
Daržovės
Sūdytas ir raugintas daržoves laikykite medinėse statinaitėse arba emaliuotuose induose rūsyje arba šaldytuve, stebėkite, kad jos visada būtų apsemtos sūrymu. Jeigu atsirado pelėsių, – atsargiai juos nuimkite, nuplaukite lentelę, akmenį, nuplikykite juos verdančiu vandeniu ir vėl padėkite atgal. Apipelėjusius sūdytus agurkus galima „išgydyti“. Nuplaukite juos sūdytu vandeniu, sudėkite į kitą švarų indą, ir vėl užpilkite iš anksto paruoštu stipresniu sūrymu. Tą patį galima padaryti ir su raugintais obuoliais. 
Miesto gyventojams dažnai tenka laikyti raugintus kopūstus balkone. Užšaldymas, deja, sumažina kopūstuose esantį vitamino C kiekį. Todėl neužšaldykite ir neatitirpinkite kopūstų po keletą kartų. Atitirpinkite jų tik tiek , kiek suvalgysite.
Grybai
Sūdytų grybų negalima laikyti šiltoje patalpoje arba užšaldyti . Ir vienu, ir kitu atveju jie patamsėja.
Džiovinti grybai po kurio laiko atidrėksta. Padžiovinkite juos vėl vidutinio kaitrumo orkaitėje, kitaip jie pradės pelyti ir suges. Ilgai ( keletą metų ) laikyti grybų nereikia : pablogėja jų skonis, jie praranda kvapą.
Džiovinti vaisiai
Džiovinti vaisiai, uogos, daržovės taip pat gali apipelyti, kartais juose atsiranda vabaliukų. Papilkite produktus plonu sluoksniu ir padžiovinkite orkaitėje ( 25-30 min. Esant 56-60 C ). Laikykite stikliniuose, medžiaginiuose maišeliuose sausoje vietoje. 
Jeigu norite ilgiau šaldytuve išlaikyti šviežias daržoves ir vaisius, juos nuplaukite, nudžiovinkite ir sudėkite į plonus polietileninius maišelius. Periodiškai pašalinkite iš maišelių drėgmę. Nevyniokite į polietileną citrinų, apelsinų, persikų, uogų, kadangi dėl drėgmės jie greitai genda.
  • Sviesto , lašinių, dešros, kumpio, rūkytos žuvies gaminių laikymui geriausia tiks pergamentinis popierius arba folija.
  • Dedant į šaldymo kamerą žuvį, gerai suvyniokite ją į polietileną, ji neskleis kvapo.
  • Uogas geriausia laikyti šaldymo kameroje, užpylus ant jų truputį cukraus.
  • Kad aliejus neapkarstų, geriausia jį ne sandariai užrištam inde, o tik lengvai pridengus. Galima įberti į jį truputį druskos.
Ilgiau laikant miltus, kruopas, prieš tai vertėtų truputį juos padžiovinti. Reikėtų palaikyti visiškai uždarytoje orkaitėje 40-50 C temperatūroje arba išpylus plonu sluoksniu ant stalo šiltoje patalpoje. Kruopas, miltus geriausia laikyti popieriniuose, medžiaginiuose maišeliuose, stikliniuose ar metaliniuose induose. Retkarčiais reikia juos pravėdinti, kad nesusidarytų specifinis skonis ir kvapas.
Labai ilgai laikyti kruopų kambario temperatūroje nevertėtų, kadangi jos genda ir praranda vertingąsias savybes.
Kad krienai nepatamsėtų, juos sutarkavus, ant jų reikia užpilti 3-5 proc., acto tirpalo.
Suvytusios petražolės, krapai ir kiti žalumynai atsigaus, jeigu pamerksite juos į vandenį su actu.
Pakankamai ilgai galima išlaikyti kiaušinius ne šaldytuve. Juos reikia aptepti plonu taukų ar aliejaus sluoksniu.

Lauro lapeliai, gvazdikėliai, pipirai turi savybių, padedančių ilgiau išsilaikyti produktams. Juos reikėtų naudoti konservuojant daržoves. 

Komentuoti