Vitaminų ir mineralų kiekis kai kuriuose produktuose

Teksto dydis:

Vitaminų ir mineralų kiekis kai kuriuose produktuose

2011 lapkr. 5 13:30

1 lentelė. Vitamino A kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Vitamino A kiekis µg/100g

produkto

Rekomenduojamos paros normos

(RPN*) procentas

Jaučių kepenys 

Kiaulių kepenys 

Viščiukų kepenys 

Veršių kepenys 

Menkės kepenys 

Morkos 

Unguriai 

Petražolės 

Margarinas “Rama” 

Sviestas (72,5 proc.)

Špinatai 

Rūgštynės 

Kiaušinių tryniai 

Pomidorų koncentratas 

Morkų sultys 

Raudonos paprikos 

Tunai 

Krapai 

Fermentiniai sūriai (Gouda)

Abrikosai 

Grietinė, 30-35 proc. rieb.

Moliūgai 

Salotos 

Brokoliai 

Pomidorai 

14400

13000

9304

6600

4400

1656

980

902

900

724

700

641

620

575

500

500

450

350

276

254

250

202

197

143

107

1800

1625

1163

825

550

207

122,5

112,75

112,5

87,5

87,5

80,1

77,5

71,9

62,5

62,5

56,2

43,75

34,5

31,75

31,2

25,2

24,6

17,9

13,4

RPN* - 800 µg retinolio ekvivalentų.

 

2 lentelė. Vitamino D kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Vitamino D kiekis mg/100g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Unguriai

Vaivorykštiniai upėtakiai

Silkės (riebios)

Sardinos

Lašišos

Ikrai

Karpiai

Tunai

Kiaušinių tryniai

Skumbrės

Kiaulių kepenys

Sviestas

Lydekos

Starkiai

Įvairi mėsa

30

13,6

12

12

12

8

5

4,5

4

2

1,5

1

0,9

0,7

0,7

600

272

240

240

240

160

100

90

80

40

30

20

18

14

14

 

RPN* - 5,0 µg

 

3 lentelė. Vitamino E kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Vitamino B1 kiekis mg/100g

Rekomenduojamos paros normos

(RPN*) procentas

Saulėgrąžų aliejus

Saulėgrąžos

Palmių aliejus

Migdolai

Rapsų aliejus

Lazdynų riešutai

Kviečių gemalai

Alyvų aliejus

Kukurūzų aliejus

Sojos aliejus

Augalinis aliejus

Augalinis margarinas

Žemės riešutai

Ikrai

Pistacijos

Unguriai

Rugių grūdai

Džiovinti abrikosai

Špinatai

Kviečių grūdai

Graikiniai riešutai

Sviestas

Avokados

Sojos pupelės

Pomidorai

65

38

33

24

23

22,6

15,1

13

13

12,6

11

9-11

9,3

7

5,2

4

3,8

3

2,9

2,8

2,6

2,4

1,3

0,9

0,6

650

380

330

240

230

226

151

130

130

126

110

90-110

93

70

52

40

38

30

29

28

26

24

13

9

6

RPN* - 10 mg tokoferolio ekvivalentų

 

4 lentelė. Vitamino B1 kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Vitamino B1 kiekis mg/100g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Kviečių gemalai

Saulėgrąžos

Sojos pupelės

Kepimo mielės

Žirniai

Pupelės

Žemės riešutai

Kviečių sėlenos

Liesa kiauliena

Kiaulių, jaučių širdys

Avižos

Nepoliruoti ryžiai

Grikiai

Kviečių grūdai

Rugių grūdai

Kukurūzai

2,1

1,9

1,1

0,945

0,8

0,72

0,7

0,65

0,6

0,58

0,48

0,48

0,45

0,4

0,38

0,22

140

127

73,3

63

53,3

48

46,6

43,3

40

38,6

32

32

30

26,6

25,3

14,6

RPN* - 1,5 mg

 

5 lentelė. Vitamino B2 kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Vitamino B2 kiekis mg/100 g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*)

Jaučių kepenys

Kiaulių kepenys

Viščiukų kepenys

Kepimo mielės

Kiaulių inkstai

Kiaulių širdys

Kviečių sėlenos

Fermentiniai sūriai

Sojos pupelės

Pupelės

Špinatai

Petražolių lapai

Žirniai

Rugių grūdai

Kukurūzai

Grikiai

Kviečių grūdai

2,9

2,6

2,5

2,2

1,7

1,2

0,51

0,4

0,31

0,24

0,22

0,22

0,19

0,15

0,11

0,11

0,09

181,2

162,5

166,6

137,5

106,2

75

31,9

25

19,4

15

13,7

13,7

11,9

9,4

6,9

6,9

5,6

RPN* - 1,6 mg

 

6 lentelė. Vitamino PP kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Vitamino PP kiekis

mg niacino ekv./100 g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Kviečių sėlenos

Žemės riešutai

Viščiukų krūtinėlės

Jaučių kepenys

Viščiukų kepenys

Tunai

Kalakutiena

Lašišos

Saulėgrąžos

Liesa jautiena

Liesa kiauliena

Otai

Upėtakiai margieji

Kviečių gemalai

Sojos pupelės

Pupelės

21,1

19,7

15,88

14,8

14

13,3

11,7

11

10,3

10

10

9,9

9,4

9,3

7,9

7,1

124

116

88,2

87

82,3

78,2

68,8

64,7

60,6

58,8

58,8

58,2

55,3

54,7

46,5

41,8

RPN* - 17 mg niacino ekvivalentų

 

7 lentelė. Vitamino B6 kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Vitamino B6 kiekis mg/100g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Kviečių gemalai

Kviečių sėlenos

Kukurūzai

Saulėgrąžos

Sojos pupelės

Lašišos

Viščiukų kepenys

Jaučių kepenys

Upėtakiai

Graikiniai riešutai

Grikiai

Kepimo mielės

Lazdynų riešutai

Nepoliruoti ryžiai

Avižos

Vištiena

Žemės riešutai

Porai

Bulvės

3,3

2,5

2,25

1,25

1,1

0,98

0,8

0,72

0,7

0,68

0,67

0,6

0,57

0,55

0,51

0,47

0,4

0,25

0,2

330

250

225

125

110

98

80

72

70

68

67

60

57

55

51

47

40

25

20

RPN* - 1,0 mg

 

8 lentelė. Folio rūgšties kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Folio rūgšties kiekis µg/100g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Kepimo mielės

Viščiukų kepenys

Kviečių sėlenos

Sojos pupelės

Kviečių gemalai

Raudonėliai

Pupelės

Kiaulių kepenys

Špinatai

Petražolių lapai

Kiaušinių tryniai

Jaučių kepenys

Burokėliai

Salotos

Brokoliai

Briuselio kopūstai

Saulėgrąžos

1220

740

400

375

330

274

260

225

194

180

147

145

93

80

71

61

60

406

246

133

125

110

91,3

86,6

75

64,6

60

49

48,5

31

26,6

23,6

20,3

20

RPN* - 300 µg

 

9 lentelė. Vitamino B12 kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Vitamino B12 kiekis µg/100g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Avių kepenys

Jaučių kepenys

Veršių inkstai

Veršių kepenys

Kiaulių kepenys

Viščiukų kepenys

Kiaulių inkstai

Lydekos

Skumbrės

Silkės

Unguriai, upėtakiai

Viščiukų širdys

Kiaušinių tryniai

Jautiena

Fermentiniai sūriai

Kiauliena

Pienas

84

80

54

53

31

23

17

12

9

6

5

4,2

3,4

1,4

1,1

0,7

0,34

2800

2666

1800

1766

1033

766

566

400

300

200

166

140

113

46,6

36,6

23,3

11,3

RPN* - 3,0 µg

 

10 lentelė. Vitamino C kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Vitamino C kiekis mg/100g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Erškėtuogės

Petražolių lapai

Juodieji serbentai

Saldžiosios paprikos

Brokoliai

Krapai

Briuselio kopūstai

Žiediniai kopūstai

Kiviai

Braškės

Pomidorų padažas

Raudonieji kopūstai

Špinatai

Apelsinai

Šviežios apelsinų sultys

Citrinos

Kaliaropės

Greipfrutai

Tropinių vaisių sultys (konservuotos)

Svogūnų laiškai

Pekino kopūstai

Apelsinų sultys (konservuotos)

Raudonieji serbentai

Baltieji kopūstai

Mandarinai

Porai

Pomidorai

Ridikėliai

Ropės

Bulvės

Salotos

Obuoliai

354

180

166

144

83

81

79

73

71

66

54

52

51

51

50

49

45

42

42

37

36

35

34

32

31

25

22

22

16

15

12

8

590

300

276

240

138

135

131

121

118

110

90

86,6

85

85

83,3

81,6

75

70

70

61,6

60

58,3

56,6

53,3

51,6

41,6

36,6

36,6

26,6

25

20

13,3

RPN* - 60 mg

 

11 lentelė. Kalcio kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimai

Kalcio kiekis mg/100g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Aguonos

Kieti fermentiniai sūriai

Lydyti sūriai

Pieniškas šokoladas

Petražolių lapai

Įvairaus riebumo pienas

Varškė, varškės sūriai

Grietinė, grietinėlė (25-35% riebumo)

Baltieji kopūstai

Morkos

Kiaušiniai

Juodieji serbentai

Apelsinai, citrinos

Braškės

Įvairi mėsa

1058

800-1000

400-600

300

200

115-120

90-150

70-90

67

49

47

45

40

28,5

6-15

105,8

80-100

40-60

30

20

11,5-12

9-15

7-9

6

4,9

4,7

4,5

4

2,8

6-1,5

RPN* - 1000 mg

 

12 lentelė. Fosforo kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Fosforo kiekis mg/100g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Kviečių sėlenos

Aguonos

Sėmenys

Arbatžolės

Arbata

Saulėgrąžos

Sojų pupelės, miltai

Kiaušinių tryniai

Sūriai fermentiniai

Migdolai

Grikių kruopos

Avižos, avižiniai dribsniai

Kiaulių kepenys

Jaučių kepenys

Varškės sūriai

Įvairios žuvys

Neriebi mėsa

1168

909

722

630

1-2

618

600

580

560

470

459

390

352

336

230-270

210-340

140-240

129,7

101

80,2

70

1-0,2

68,7

66,6

64,4

62,2

52,2

51

43,3

39,1

37,3

25,5-30,0

23,3-37,7

15,5-26,6

RPN* - 900 mg

 

13 lentelė. Kalio kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Kalio kiekis mg/100g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Arbatžolės

Arbata

Kakavos, milteliai

Kakava, gėrimas

Sojos pupelės

Kmynai

Kviečių sėlenos

Pupelės

Džiovinti abrikosai

Žirniai

Migdolai

Džiovintos slyvos

Džiovintos figos

Pistacijos

Žemės riešutai

Datulės

Bananai

Obuoliai

6596

37

3490

165

1796

1788

1281

1210

1660

855

832

822

800

784

707

650

370

135

276

1,5

140

6,6

72

71,5

51,2

48,4

66,4

34,2

33,3

32,9

32

19,5

28,3

26,0

14,8

5,4

RPN* - 2500 mg

 

14 lentelė. Natrio kiekis kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Natrio kiekis mg/100g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Sūdytos silkės

Šaltai rūkytas servelatas

Parūkyta Kauno saliami

Rūkytos skumbrės, menkės

Kečupas

Marinuotos silkės

Virtas ir rūkytas kiaulienos kumpis

Paštetas

Panerio dešra

Šprotai aliejuje

Daktariška dešra

Rūkytas ungurys

Duona “Rugelis”

Lietuviška duona

Pynutės, bandelės

Įvairūs sausainiai

Kiaušiniai

Margarinas “Rama”

Įvairi mėsa

Įvairios žuvys

Pienas

5930

1565

1537

1170

1100

1010

860

817

669

635

631

500

443

424

404

140

140

122

50-80

40-130

45

395

104

102

78

73,3

67,3

57,3

54,5

44,6

42,3

42

33,3

29,5

28,2

26,9

9,3

9,3

8,1

3,3-5,3

2,6-8,7

3

RPN* - 1500 mg

 

15 lentelė. Magnio kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Magnio kiekis mg/100g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Kakavos milteliai

Kakava, gėrimas

Kviečių sėlenos

Aguonos

Arbatatžolės

Arbata

Migdolai

Sojos pupelės

Grikiai

Žemės riešutai

Pupelės

Juodasis šokoladas

Lazdynų riešutai

Rugiai

Žirniai

Pistacijos

Avižų dribsniai

Lęšiai

Špinatai

Petražolių lapai

Krapai

Rūgštynės

520

13

502

456

363

3

250

248

218

188

172

165

144

125

121

120

117

99

60

51

14

19

173,0

4,3

167,0

152,0

121,0

1,0

83,3

82,6

72,6

62,6

57,3

55,0

48,0

41,6

40,3

40,0

39,0

33,0

20,0

17,0

4,7

6,3

RPN* - 300 mg

 

16 lentelė. Geležies kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Geležies kiekis mg/100g

Rekomenduojamos paros normos (RPN*) procentas

Kiaulių kepenys

Kviečių sėlenos

Sojos pupelės, sojos miltai

Jaučių kepenys

Sėmenys

Aguonos

Baltos pupelės

Saulėgrąžos

Pistacijos

Kiaušinių tryniai

Rugiai

Kiaulių liežuviai

Avižų dribsniai

Viščiukų kepenys

Jautiena

Graikiniai riešutai

Lazdyno riešutai

Džiovinti abrikosai

Špinatai

Džiovintos figos

Kiauliena

Grikių kruopos

Veršiena

Miežių kruopos

Vištiena

16,3

15

9

8,3

8,2

8,1

6,6

6,3

6

6

5,6

5,1

4,3

4,2

2,7-4,2

3,7

4,4

3,6

3,4

3,3

1,0-1,4

2,8

2,8

2,1

0,7-1,9

135,8

125,0

75

69,2

68,3

67,5

55

52,5

50

50

46,6

42,5

35,8

35

22,5-35

30,8

36,7

30

28,3

27,5

8,3-11,7

24,2

24,2

17,5

5,8-15,8

RPN* - 12 mg

 

17 lentelė. Jodo kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Jodo kiekis µg /100g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Menkės

Plekšnės, otai

Skumbrės

Lašišos

Fermentiniai sūriai

Silkės

Kiaušiniai

Žirniai

Lazdynų riešutai

Pienas

Gėlųjų vandenų žuvys

Joduota druska (100 g)

110

52

45

44

10-40

24

20

19

17

9

5-10

2290-3000

73,3

34,6

30

29,3

6,7-26,6

16

13,3

12,6

11,3

6

3,3-6,6

1526,6-2000

RPN* - 150 µg

 

18 lentelė. Cinko kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Cinko kiekis mg/100g

Rekomenduojamos paros

normos (RPN*) procentas

Austrės

Kviečių sėlenos

Sėmenys

Kakavos milteliai

Kakava, gėrimas

Džiovinti jūros dumbliai

Graikiniai riešutai

Saulėgrąžos

Sojos pupelės

Kiaulių kepenys

Aguonos

Kviečių grūdai

Veršiena

Pupelės

Fermentiniai sūriai

Kiauliena

Liesa jautiena

Arbatžolės

45

8,85

7,8

6,9

0,4

6,4

5,5

5,2

4,9

4

3,3

3,2

3,2

2,8

2,5-4

2-3

2,3-2,6

3

375

73,7

65

57,5

3,3

53,3

45,8

43,3

40,8

33,3

27,5

26,6

26,6

23,3

20,8-33,3

16,6-25

19,2

25

RPN* - 12 mg

 

19 lentelė. Seleno kiekiai kai kuriuose maisto produktuose

 

Maisto produkto pavadinimas

Seleno kiekis µg/100g

Rekomenduojamos

paros normos (RPN*) procentas

Veršiukų inkstai

Omarai

Austrės

Moliuskai

Unguriai

Kiaulių kepenys

Viščiukų kepenys

Tunai

Lašišos

Karšiai

Plekšnės

Lydekos

Krabai

Jaučių kepenys

Bertoletijų riešutai

Grikių kruopos

118

104

70

60

57

50

44

42

26

31

25

22

17

15

10

5

214,5

189,0

127,3

109,0

103,6

90,9

80,0

76,4

47,3

56,4

45,4

40,0

30,9

27,3

18,2

9,1

RPN* - 55 µg (seleno RPN pateikiama pagal [16])

Komentuoti