Kamuoja sunkios pagirios?

Teksto dydis:

Kamuoja sunkios pagirios?

2012-12-04 10:34

Kamuoja sunkios pagirios?

„Kodėl aš tiek gėriau?“ – klausiate po kiekvienos šventės. Ir nors pasitikę sunkų rytą geriausiai suprantate alkoholio žalą, po poros dienų atsigavę pripažįstate: per šventes labai sunku susilaikyti nepakėlus stikliuko į mamos, paskui – į tėčio, brolių, pusbrolių, penktos eilės tetų ir kaimynų sveikatą. Toks jau dėsnis: tai, kas žmonėms patinka, bent truputėlį kenkia. Ką daryti, kad alkoholis kenktų mažiau ir nesujauktų kitos dienos po linksmybių?

Pasistenkite valdyti save

Net medikai sutinka, kad nedidelės alkoholio dozės ne tik nekenkia, bet net gali būti naudingos organizmui. Tačiau išgėrę keliasdešimt gramų gėrimų tauriųjų gėrimų, žmonės atsipalaiduoja ir pamiršta saiką. Būtent saikas ir yra svarbiausias vartojant alkoholį. Viršijus normą, organizmas yra apnuodijamas. Jei tiesiogine prasme perpildėte taurę, organizmas išduos labai paprastai – pagiriomis. Pagiringas žmogus skundžiasi pykinimu, vėmimu, galvos skausmais arba svaigimu, burnos džiuvimu.

Medikai tvirtina, kad nors saikas ir svarbiausia, tačiau alkoholio rūšis taip pat turi įtakos pagirių sunkumo laipsniui. Pavyzdžiui, degtinė yra vertinama kaip silpniausius pagirių simptomus sukeliantis alkoholinis gėrimas, o, štai, brendis praktiškai yra šimtaprocentinė sunkių pagirių garantija. Taip pat labai svarbu nemaišyti kelių rūšių gėrimų: negerti degtinės, po to – alaus, tada stikliuką brendžio, o puotą užbaigti šampanu ar vynu. Jeigu geriate alų, nesiblaškykite ir tą vakarą mėgaukitės tik juo.

Kas yra tikrasis saikas? Liaudies išmintis sako: „Savo saiką žinau – nukritau ir pakanka“. Tiesa, deja, šykštesnė. Moterims rekomenduojama per dieną išgerti ne daugiau 3 „vienetų“ alkoholio, o vyrams – 4. Nestipraus alaus ar sidro 0,5l bokalas – 2 vienetai; butelis vyno – 7-10 vienetų; 0,75l stipraus alkoholinio gėrimo – 28 vienetai.

Kaip sau padėti?

Jeigu jau suklydote, tai privalote išpirkti savo kaltę. Pirmiausiai reikėtų išsimiegoti, pailsėti, gerti daug vandens (geriausia didelės mineralizacijos, kad greičiau atsistatytų elektrolitų balansas organizme, pvz. „Vytautas“), kad atsistatytų skysčių kiekis organizme, pasivaikščioti. Galima gerti ir arbatą – ypač imbierinę arba su citrina. Imbieras naudingas tuo, kad slopina pykinimą ir galvos svaigimą, o citrina – nes parūgština organizmą, kurio terpės dėl alkoholio pertekliaus tampa per daug šarminės. Tam, kad atstatytumėte normalią skrandžio veiklą, pavalgykite. Geriausiai tinka sriuba. Nebūtinai kopūstų, galite rinktis ir kitokią: barščius, pomidorų ar agurkų sriubą.

Jeigu kas nors užsimins, kad gal reikėtų išlenkti dar stiklą alkoholio – neva taip pagirios išnyks – netikėkite. Alkoholis slopina žmonių jutimus, todėl gali būti, kad kai kurie pagirių simptomai ir sumažės, tačiau, kaip sakoma, gulinčio mušti negalima – taip pat ir nusilpusio organizmo dar labiau silpninti nebūtų protinga. Užteks to, kad kepenys turės suskaldyti neįprastai didelį vakarykštį alkoholio kiekį. Kepenys – vienas svarbiausių žmogaus virškinimo organų, o priversdami jį dirbti penkiolika etatų, stumiate į didelį pavojų.

Savo organizmui padėti galite ir vartodami vaistus. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad kiekvienam susirgimui yra vartojami skirtingi, būtent tą ligą veikiantys preparatai. Pagirios – ne išimtis.

Jei nusprendėte griebtis vaistų

Patariama dar prieš šventes pasidomėti, kokie vaistai gali padėti nuo pagirių – kad paskui netektų griebtis pirmų pasitaikiusių.

Dažniausia pagiringųjų klaida – malšinti skausmus vaistais, kuriais gydote galvos ar kitokį sopulį, per aukštą temperatūrą būdami blaivūs. Informaciniame lapelyje būtinai perskaitykite eilutes apie sąveiką su alkoholiu. Didelė dalis jų, susijungusių su organizme esančiu alkoholiu, gali tapti nuodu ir pagirios gali baigtis net skrandžio kraujavimu ar dar didesniu apsinuodijimu.

Geriausiai, žinoma, būtų ištyrinėti vaistinių lentynas ir surasti tuos preparatus, kurie skirti būtent pagirių simptomams mažinti. Jų sudėtyje nebus medžiagų, kurios prastai reaguoja su alkoholiu.

Rinkitės tik kokybiškus preparatus. Tokie turėtų ne tik skaldyti alkoholį ir greitinti jo pasišalinimą iš organizmo, bet ir apsaugoti bei gerinti kepenų veiklą, pasižymėti antioksidacinėmis savybėmis.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (4)

darius 2018-09-27 21:55

o citrina – nes parūgština organizmą, kurio terpės dėl alkoholio pertekliaus tampa per daug šarminės.

blem, nesvaikit, nuo alkoholio organizmas rūgštėja, o pati citrina (ne citrinos sultys), nors ir rūgšti, tačiau žarnyne skatina šarminius procesus. Gaila, kad dabar staipsnius gali rašyti belenkokie žurnaliūkščiai kurie neturi žaio supratimo apie ką rašo... bele rašyti...