Kokie dažniausi maisto alergenai sukeliantys alergines reakcijas?

Teksto dydis:

Kokie dažniausi maisto alergenai sukeliantys alergines reakcijas?

2019 vas. 22 14:30

Alergija maistui (AM) – padidėjęs imuninis organizmo atsakas į tam tikrą maisto produktą ar maisto priedą. Žinoma daugybė maisto alergenų, tačiau keletas jų apibūdinami kaip vieni pagrindinių, dažniausiai sukeliančių alergines reakcijas. Dažniausiai AM išprovokuoja pagrindiniai aštuoni maisto produktai, dėl to jie dažnai vadinami „didžiuoju aštuonetu“ – tai pienas, kiaušiniai, žemės riešutai, kiti riešutai, javai, žuvis, vėžiagyviai, soja.

Mažiems vaikams apie 90% nuo IgE (imunoglobulino E) priklausomų alerginių reakcijų sukelia pienas (karvės, ožkos), kiaušinis, soja, kviečiai, žemės riešutai. Vyresniems vaikams ir suaugusiesiems apie 85% alerginių reakcijų sukelia žemės riešutai, žuvis, vėžiagyviai, kiti riešutai.

21 amžiaus pradžioje vis dažniau aprašomos alerginės reakcijos, kurias sukelia vaisiai (kininės aktinidijos – kiviai, taip pat papajos), sėklos (sezamo, aguonų, rapsų), daržovės (salieras ir kitos). Atsiranda ir naujų maisto alergenų. Pvz., Norvegijoje 2000-2010 m. aprašytos sunkios alerginės reakcijos į lubinus (lubinai kaip gerai virškinamas baltymingas priedas dedami į duoną, makaronus, bandeles) ir vaistinę ožragę (naudojama kaip vaistažolė, sėklos kaip prieskonis dedamos į indiškos virtuvės patiekalus, valgomi ir švieži lapai).

Alergines reakcijas teoriškai gali sukelti visi maisto produktai, kurių sudėtyje yra baltymų. Maisto alergenai gali įjautrinti organizmą patekę per virškinamajį traktą, odą (pvz., sensibilizacija žemės riešutams gali atsirasti tepant odą kremais, kurių sudėtyje yra žemės riešutų aliejaus), įkvėpus alergenų, kurie kryžmiškai reaguoja su tam tikrais augaliniais alergenais. Yra nuomonių, kad ir ore esantys alergenai, patekę į burną ar nosiaryklę, nuryjami gali įjautrinti organizmą bei sukelti alerginį uždegimą virškinamajame trakte.

Alerginės maisto produktų savybės priklauso nuo maisto paruošimo. Verdamos daržovės ir vaisiai dažnai praranda alergizuojančiąsias savybes, tačiau dauguma žuvies, mėsos, vėžiagyvių, kiaušinių, grūdų alergenų yra atsparūs temperatūros poveikiui.

Straipsnis parengtas Prof. Dr. Odilijos Rudzevičienės

Daugiau patarimų kaip prižiūrėti atopišką odą galite rasti www.atopinis.lt

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (2)

robert lizzy 2020 lapkr. 28 17:22

MOST POWERFUL AND HONEST POWERFUL LOVE SPELL CASTER DR JUMBA +1(908) 517 4108 . WEBSITE :  https://drjumbaspellhome.wordpress.com    
I am here to share the wonderful work Dr. Jumba did for me. After 7 years in marriage with my husband with 2 kids, my husband started acting weird and going out with other ladies and showed me cold love, on several occasions he threatens to divorce me if I dare question him about his affair with other ladies, I was totally devastated and confused until a old friend of mine told me about a spell caster on the internet called Dr. Jumba who help people with relationship and marriage problem by the powers of love spells, at first I doubted if such thing ever exists but decided to give it a try, when I contact him, he helped me cast a love spell and within 48hours my husband came back to me and started apologizing, now he has stopped going out with other ladies and his with me for good and for real. Contact this great love spell caster for your relationship or marriage problem to be solved today via email: wiccalovespelltools@gmail.com or text him on WhatsApp messenger:  +19085174108

Zydrunas 2019 rugp. 30 20:45

Laba diena,norejau paklausti,man yra 29 metai,visada isberdavo veida ar kuno dalis,oda mano labai veido riebi.Nuo kio maisto gali balti spuogeliai atsirasti ?