Oranžinis sveikatos kodas – persimonas

Teksto dydis:

Oranžinis sveikatos kodas – persimonas

2014-10-27 11:30

Jau nuo lapkričio parduotuvėse mus vilioja gražūs geltonai oranžiniai vaisiai – persimonai (anksčiau vadinti churma). Jie ne tik skanūs, bet ir labai naudingi.
 
Persimonų tėvynė yra Kinija, iš ten ji paplito po Rytų Aziją, po to juos imta auginti Japonijoje. Ir tik 19 – to amžiaus pabaigoje apie šiuos puikius vaisius sužinojo visas pasaulis.
Persimonai turi apie 500 atmainų. Dauguma iš jų auga tropiniame klimate. Pagrindinės mums žinomos rūšys – aitrus Kaukazo, neaitrus japoniškas ir saldus šokoladinis.
 
Persimonų gydomosios savybės
 
Persimonuose yra du kartus daugiau maistinių skaidulų ir naudingų mikroelementų nei obuoliuose. Juose taip pat daug antioksidantų. Vaisiuose gausu vandens, baltymų, angliavandenių, organinių rūgščių, rūgimo medžiagų. Jie turtingi kaliu, kalciu, magniu, fosfotu ir geležimi, o taip pat vitaminais A, C, P.
Persimonai yra dietinis produktas, dėka vaisiaus sudėtyje esančio pektino jį tinka vartoti, kai vargina virškinimo sutrikimai. Vaisius naudojamas liaudies medicinoje gydant skrandžio ligas. Didelė cukraus (beveik 18 proc.), kurį sudaro gliukozė ir fruktozė koncentracija palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, maitina širdies raumenį, bet gliukozės lygis kraujyje pavojingai nepakyla. Vienok, diabetikams persimonų geriau nevartoti.
Persimonuose esantis magnis sumažina akmenų inkstuose susidarymo tikimybę, o vitaminas A saugo nuo vėžio. Vitaminai C ir P stiprina kraujagysles. Vaisius turi šlapimą varantį poveikį bei tonizuojančių savybių. Ramina nervų sistemą, padidina darbingumą, mažina galvos skausmą. Yra veiksmingas savo antibakteriniu poveikiu prieš šieninę žarnyno lazdelę, auksinį stafilokoką.
 
Ne tik sveikatai, bet ir grožiui
 
Persišaldžius ir kosint patariama skalauti gerklę vieno prinokusio vaisiaus sultimis, sumaišytomis su 3,5 valgomojo šaukšto vandens.
Persimoną galima naudoti ir kosmetiniams tikslams. Kaukė iš vaisiaus minkštimo ir kaušinio baltymo sutraukia poras ir naikina spuogus. Kaukaze šviežiais persimonų vaisiais be sėklų liaudis gydo šunvotes (dedama ant žaizdų).
Persimonai, kaip ir kiti oranžiniai vaisiai (abrikosai, persikai, moliūgai, apelsinai, mandarinai, morkos) padidina seksualumą.
 
Teisingai rinkimės ir laikykime
 
Ir apskritai, persimonas – visur ponas! Svarbiausia – mokėti teisingai išsirinkti vaisių, kad nenusiviltumėm aitriu skoniu. Pirkti reikia visai prinokusius vaisius, tik tada jų minkštimas bus iš tikrųjų sultingas ir skanus. Jie valgomi švieži, o iš džiovintų vaisių galima virti sirupus, uogienes, džemus, želė, gaminti likerius, vynus ir girą.
 
Laikyti vaisius reikia labai atsargiai, stengiantis nepažeisti odelės. Geriausiai išsisaugo užšaldyti vaisiai. Be to, šaldymas – vienas iš būdų, kaip atsikratyti aitrumo. Dar vienas pasiūlymas – palaikyti persimonus 12 valandų šiltame vandenyje.
 
Taigi, persimonai naudingi širdies ir kraujagyslių sistemos ligų profilaktikai, pagerina virškinimą ir turi daug mikroelementų. Suvalgę po 1 – 2 persimonus per dieną (tai gali būti puiki vakarienė ar pusryčiai), mes ne tik patirsim malonumą, bet ir papildysim savo maisto racioną naudingomis medžiagomis. Be to, saldusis vaisius turi ne taip jau daug kalorijų – 100 gramų yra 60 kcal. 

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (10)

to krakmolas 2010-09-20 09:05

krakmolas yra modifikuotas bet ne genetiškai ;)

Krakmolas 2009-12-23 14:28

Ne persimonai modifikuoti o krakmolas. Jo persimonuose nera.

Persomonas 2009-12-19 16:46

Kad visi tie persimonai musu parduotuviu lentynose genetiskai modifikuoti. Patarciau pasiskaityti apie genetiskai modifikuotus produktus - jie zudo musu organizma.